Japonské akcie zahájily týden nárůstem, euro mírně oslabilo

05.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. července (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily po výrazném propadu v uplynulém týdnu. K jejich nárůstu výraznou měrou přispěli exportéři a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů. Euro vůči dolaru mírně oslabilo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 0,7 procenta na 9266,78 bodu. Za celý minulý týden se přitom propadl o 5,5 procenta. To představovalo jeho nejhorší týdenní výsledek za více než měsíc.

Výrobce elektroniky Sanyo Electric dnes posílil o 3,5 procenta díky neoficiálním informacím o tom, že firma je blízko k dokončení prodeje své čipové divize. Prodej divize by byl dalším krokem ve snaze společnosti zbavit se vedlejších aktivit a více se zaměřit na perspektivní oblasti podnikání.

Na devizovém trhu se dolar držel v blízkosti téměř dvouměsíčního minima vůči koši měn. Euro mírně oslabilo, podle analytiků má však prostor k dalšímu růstu, protože pozornost trhu se přesunuje od dluhové krize v Evropě ke zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech.

V závěru tokijského obchodování jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,2 procenta na 1,2540 USD poté, co si za celý minulý týden připsala 1,5 procenta. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, stoupl o 0,1 procenta na 84,495 USD. V pátek se propadl až na 84,132 bodu, nejníže za téměř dva měsíce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK