Pololetní deficit Maďarska je o pětinu vyšší než celoroční plán

05.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 5. července (ČTK) - Rozpočtový deficit Maďarska za první pololetí výrazně vzrostl, představuje 118,8 procenta cíle za celý rok. Proti loňskému prvnímu pololetí se zvýšily výdaje a klesly příjmy, uvedlo dnes maďarské ministerstvo hospodářství. Podle analytiků je ale díky novým fiskálním opatřením stále šance udržet schodek pod kontrolou.

Cíl, aby se deficit za celý rok udržel pod 3,8 procenta hrubého domácího produktu, je podle analytiků dosažitelný. Rozpočtové příjmy bývají zpravidla vyšší ke konci roku, kdy do státní pokladny plyne více daní.

Ministr hospodářství György Matolcsy v parlamentu ještě před zveřejněním čísel zdůraznil, že za pololetní schodek ještě může předchozí vláda socialistů. Tu vystřídal nynější kabinet pravého středu po dubnových volbách.

Letošní strop deficitu vláda určila na 870,3 miliardy forintů (zhruba 78 miliard Kč) po domluvě se zahraničními věřiteli. Zástupci Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie mají do Maďarska přicestovat v úterý, aby provedli další revizi, jak země plní podmínky úvěru 25,1 miliardy eur (asi 641 miliard Kč) z října 2008.

Klíčovým krokem vlády ke snížení deficitu bude ke konci roku daň finančnímu sektoru, která má státu jen v letošním roce vynést 187 miliard forintů. Vláda předložila návrh parlamentu v pátek a předpokládá, že debata o něm začne tento týden, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK