Japonské akcie posílily, euro vůči dolaru zpevnilo

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. července (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily navzdory přechodnému propadu na sedmiměsíční minimum. Vzhůru zamířil po počátečním poklesu také kurz eura vůči dolaru i japonskému jenu.

Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 se zvýšil o 0,8 procenta a uzavřel na 9338,04 bodu. Během dne se přitom propadl až na 9091,70 bodu, napsala agentura Reuters.

Japonské akcie nejprve oslabovaly kvůli obavám ohledně situace na realitním trhu v Číně. Poté však zamířily vzhůru díky růstu čínských akcií. "Nárůst akcií v Šanghaji a pokles jenu pomohly podpořit náladu na trhu," uvedl analytik Kazuhiro Takahaši ze společnosti Daiwa Securities Capital Markets.

K obratu na tokijské burze výrazně přispěly akcie exportérů. Výrobce elektroniky Canon například proměnil počáteční dvouprocentní pokles v dvouprocentní nárůst. Automobilka Honda Motor stoupla o 2,2 procenta navzdory přechodnému poklesu o 1,6 procenta.

Na devizovém trhu euro vůči dolaru nejprve oslabilo až na 1,2479 USD. Poté však zpevnilo na 1,2557 USD, a přiblížilo se tak k šestitýdennímu maximu 1,2613 USD z minulého týdne. Za oživením jednotné evropské měny stál pokles obav ohledně vývoje světové ekonomiky, který snížil averzi investorů vůči riziku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK