Jednání mezi státy a europoslanci o bankovním dohledu zkrachovala

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 6. července (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se vzdálila od nalezení kompromisu nad novou podobou finančního dohledu v evropské sedmadvacítce. V noci na dnešek totiž ve Štrasburku zkrachovala jednání mezi Evropským parlamentem a členskými státy. Šance, že nové dohledové instituce začnou fungovat již od začátku příštího roku, jak původně zamýšlela Evropská komise, tak znatelně poklesly.

Brusel chce vytvořením nových institucí, které by měly značný přehled o fungování bank, pojišťoven a finančních trhů, zabránit opakování finanční krize, kterou v září 2008 odstartoval pád americké investiční banky Lehman Brothers a nakonec se přelila i do největší hospodářské krize od 30. let minulého století. Podle některých ekonomů a politiků přitom za těmito problémy stojí především nedostatečná regulace finančního sektoru.

Členské státy EU již s novou podobou finančního dohledu souhlasily, ale především kvůli námitkám Velké Británie nedaly novým dohledovým institucím téměř neomezené pravomoci, jak původně navrhovala Evropská komise, a národní vlády vybavily vetem. Pokud by tak nová instituce rozhodla, že členský stát by měl navýšit kapitál v některé z problémových institucí, vláda by mohla rozhodnutí podle představ členských států EU zablokovat.

Takový postup se ovšem nelíbí europoslancům, kteří chtějí, aby rozhodnutí nových dohledových orgánů byla pro členské země závazná a mohly tak přímo instruovat národní dohledové orgány, v českém případě Českou národní banku, či dokonce samotné finanční ústavy. "Někteří lidé v parlamentu si myslí, že jsou ignorováni, a chtějí tak bojovat," citovala před časem agentura Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK