Pokles maloobchodních tržeb na Slovensku v květnu zpomalil

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. července (ČTK) - Meziroční pokles tržeb slovenských maloobchodníků v květnu ve stálých cenách zpomalil na 3,1 procenta z 5,4 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to dnes slovenský statistický úřad. Dodal však, že v běžných cenách se tržby v maloobchodě v květnu zvýšily na 1,41 miliardy eur (zhruba 36 miliard Kč) z dubnových 1,35 miliardy eur.

V meziročním srovnání se maloobchodní tržby v květnu snížily téměř ve všech kategoriích. V nejsilnější složce, což je maloobchod v nespecializovaných prodejnách, klesly o 0,2 procenta. Tržby v maloobchodě s ostatním zbožím ve specializovaných prodejnách se propadly dokonce o 10,3 procenta.

Tržby maloobchodníků v uplynulém období negativně zasáhla především světová hospodářská krize, která mimo jiné přispěla ke zvýšení nezaměstnanosti a snížila lidem příjmy. Maloobchodní tržby vykázaly jediný nárůst od prosince 2008 letos v březnu, podle analytiků to bylo díky nákupům před velikonočními svátky.

Tržby specializovaných prodejen s pohonnými hmotami v květnu klesly o 4,6 procenta. Jedinou kategorií, která vykázala růst, byl maloobchod s ostatním zbožím pro domácnost, kde se tržby meziročně zvýšily o 4,4 procenta.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK