Prodej automobilů v Británii v prvním pololetí stoupl o pětinu

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. července (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Británii se v prvním pololetí díky šrotovnému zvýšil o pětinu na 1,11 milionu vozů. Uvedl to dnes na svých internetových stránkách britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT). Dodal však, že ve druhém pololetí očekává pokles prodeje. V samotném červnu prodej stoupl o 11 procent na 195.226 automobilů.

Britové mohli od poloviny loňského května žádat o slevu 2000 liber (zhruba 61.500 Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vyměnili za více než deset let starý vůz. Polovina peněz byla od vlády, druhá od prodejců a výrobců aut. Vláda na program původně vyčlenila 300 milionů liber, později ohlásila zvýšení této částky o dalších 100 milionů. Program šrotovného však v březnu skončil a jeho příznivý vliv na prodej se postupně vytrácí.

"Trh s novými osobními automobily v červnu opět překonal očekávání," uvedl generální ředitel SMMT Paul Everitt. "Výsledky naznačují zlepšující se podnikatelskou důvěru a posilující hospodářské oživení," dodal.

Everitt však rovněž upozornil, že vyhlídky pro druhou polovinu roku zůstávají nepříznivé. "Toto odvětví stále čeká obtížné ekonomické podmínky ve druhém pololetí," prohlásil.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates před časem předpověděla, že prodej automobilů v celé západní Evropě se letos kvůli ukončování programů šrotovného sníží o osm procent na 13,7 milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK