EU zakázala íránské Iran Air létat s některými letadly do Evropy

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. července (zpravodaj ČTK) - Evropská unie zakázala íránské letecké společnosti Iran Air létat s některými letadly na území evropské sedmadvacítky. Omezení se týká letadel Airbus A320, Boeing 747 a Boeing 727. Rozhodnutí podle Evropské komise není součástí sankcí proti Íránu, ale je dáno nedostatečným servisem letadel.

"Komise bude nadále pozorně sledovat činnost této letecké společnosti, zejména výsledky prohlídek, jimž jsou na odbavovací ploše podrobena letadla, která mají provoz v EU povolen. Povede také intenzivnější konzultace s íránskou organizací civilního letectví, aby společně nalezly udržitelná řešení zjištěných bezpečnostních problémů," uvedla EK.

Íránská letecká společnost tak v současnosti do EU může létat se staršími letadly Airbus A300 a Airbus A310. Iran Air má sice objednaných i 35 kusů ruských letadel TU-204, ale jejich dodávky by měly začít až příští rok. Ani to však nemusí znamenat, že pravidelné linky Iran Air do Evropy se přestanou potýkat s problémy.

V pondělí totiž některá média informovala, že letiště v Británii, Německu a Spojených arabských emirátech od minulého týdne přestala poskytovat palivo íránským letounům, které zajišťují pravidelné spoje. Tento krok přišel krátce po zavedení nových sankcí proti Teheránu, které mají íránský režim odradit od pokračování ve vlastním jaderném programu.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK