SIA: Světové tržby za polovodiče v květnu vzrostly o 4,5 pct

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. července (ČTK) - Světové tržby za polovodiče v květnu meziměsíčně vzrostly o 4,5 procenta na 24,7 miliardy dolarů (přes 501 miliard Kč). Projevil se tak silný odbyt osobních počítačů, mobilních telefonů, informačních technologií pro firmy, průmyslových robotů i aut, uvedla dnes Asociace polovodičového průmyslu (SIA).

Asociace odhaduje, že se prodej osobních počítačů v kusech letos zvýší o 20 procent a počty prodaných mobilů stoupnou o deset až 12 procent.

Květnový údaj je meziročně vyšší o výrazných 47,6 procenta, což představuje proti dubnu mírné zpomalení růstu. Čipové odvětví po hospodářské krizi začalo růst a nabírat na tempu ve druhé polovině minulého roku. Ve druhé polovině letošního roku proto podle asociace zřejmě přijde zpomalení meziročního vývoje.

Prezident asociace George Scalise ve zprávě zdůraznil, že se obavy kolem vládních dluhopisů v eurozóně, slabé spotřebitelské důvěry a klesajících veřejných výdajů zatím ve světovém prodeji čipů neprojevily. Odvětví ale podle něj situaci pozorně sleduje, protože je sektor citlivý na změny makroekonomických podmínek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK