Novým šéfem Porsche se stane manažer z Volkswagenu

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. července (ČTK) - Novým generálním ředitelem německého výrobce sportovních vozů Porsche se stane manažer Matthias Müller (57) z německé automobilky Volkswagen. Oznámila to dnes firma. Müller od 1. října nahradí v čele podniku Michaela Machta (49). Ten se přesune do Volkswagenu, kde převezme zodpovědnost za výrobu. Firmy Volkswagen a Porsche se již loni dohodly na fúzi.

Müller má nyní ve Volkswagenu na starosti výrobkovou strategii a plánování a je podle agentury DPA považován za blízkého důvěrníka generálního ředitele VW Martina Winterkorna.

Společnost Volkswagen koncem loňského roku koupila v Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo stát v příštím roce desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také Škoda Auto.

Firma Porsche se v minulosti pokoušela o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získala ve Volkswagenu 51procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže by se Porsche nakonec mělo stát součástí Volkswagenu. Ten je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát rovněž největším výrobcem automobilů na světě.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK