Italský Enel stále chystá prvotní nabídku akcií své divize EGP

06.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. července (ČTK) - Největší italská energetika Enel stále počítá s tím, že letos uvede na burzu akcie své divize obnovitelných zdrojů Enel Green Power (EGP). Učiní tak i přesto, že jsou podmínky na finančních trzích nejisté a navíc se v Itálii chystá změna pobídek pro ekologickou energetiku. Uvedl to dnes v Moskvě generální ředitel italského koncernu Fulvio Conti.

Enel, jehož dluhy na konci března dělaly 51,9 miliardy eur (zhruba 1,3 bilionu Kč), chce v říjnu za prodej menšinového podílu EGP získat tři až čtyři miliardy eur. Pokud se tak stane, bude to zatím největší prvotní nabídka akcií v Evropě za letošní rok.

"EGP může jít na rozvířené trhy, jako jsou dnes. Vydělává peníze, není to holub na střeše," řekl Conti novinářům na tiskové konferenci. "Věříme, že říjen bude správný okamžik," dodal manažer. V Rusku Enelu patří divize OGK-5.

Akcie italského gigantu dnes před polednem vzrostly o tři procenta na 3,54 eura. Index zahrnující 600 evropských energetik měl tou dobou zisk 1,87 procenta.

Trh s prvotními nabídkami akcií sice na začátku roku jevil známky oživení, nyní ho ale provázejí odklady a redukce prodávaných podílů. V červnu například italská banka Intesa Sanpaolo odložila plán uvést na burzu akcie své dcery Banca Fideuram. Přiměly ji k tomu pokles eura a potíže kolem dluhopisů v některých zemích eurozóny.

Enel je nejzadluženější energetikou v Evropě a svůj dluh chce do konce roku snížit na 45 miliard eur. Podnik dodal, že prodej španělské plynárenské sítě a bulharských aktiv běží podle plánu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK