Europoslanci svedou další kolo bitvy o finanční dohled v EU

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 7. července (zpravodaj ČTK) - Evropský parlament se dnes znovu pokusí dotlačit členské státy Evropské unie ke změně názoru na budoucí podobu unijního dohledu nad bankami, pojišťovnami a finančními trhy. Podle europoslanců je návrh, který před časem schválily státy, příliš mírný. Nelíbí se jim, že národní vlády by měly mít právo veta, a mohly by tak zablokovat rozhodnutí nových dohledových orgánů evropské sedmadvacítky.

Zástupci členských států se spolu s europoslanci pokusili v noci na úterý nalézt kompromis, ale neúspěšně. Zákonodárci nicméně vládám přeci jenom částečně ustoupili, když slíbili, že dnes nebudou hlasovat o celé reformě finančního dohledu v EU, ale jen o pozměňovacích návrzích.

Existuje tak stále naděje, že nová podoba dohledu začne platit od začátku příštího roku. Europoslanci by se ale museli dohodnout se státy během letních prázdnin a konečný kompromis odhlasovat na zářijovém zasedání.

Společnou řeč europoslanci a vlády naopak nalezli již minulý týden v případě omezení finančních bonusů pro bankéře a finančníky. Dnešní hlasování zákonodárců o tomto návrhu tak bude s největší pravděpodobností konečné a bude chybět již jen formální potvrzení členských států.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK