VÝHLED-Průmysl v květnu asi rostl dík zahraniční poptávce (OPAK.)

07.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zahraniční obchod, maloobchodní tržby, 7.července,...

...9:00

* Průmyslová výroba, 9.července, 9:00

* PRŮZKUM REUTERS: Podle mediánu odhadů by měl květnový přebytek zahraničního obchodu činit 14 miliard korun, a mírně by tak klesl oproti 15,4 miliardy korun v dubnu.

Naopak meziroční růst průmyslové výroby měl v květnu podle prostředního odhadu zrychlit na 15 procent z 10,9 procenta v dubnu. U tržeb v maloobchodu se očekává meziroční růst o 1,0 procenta po dubnovém poklesu o 4,5 procenta.

Odhady 16 analytiků se pohybovaly u zahraničního obchodu v rozsahu 6,5 až 16,5 miliardy korun. Růst průmyslové výroby se předpovídá v rozmezí 11,6 procenta až 19,5 procenta.

U maloobchodních tržeb analytici očekávají v nejhorším případě pokles o 2,6 procenta, v nejlepším růst o 4,6 procenta.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Průmysl <CZIPY=ECI> zřejmě těžil z oživení zahraniční poptávky a slabší srovnávací základny z loňského roku. Letošní květen měl také o dva pracovní dny více než loni.

Růst o 15 procent by znamenal nejvyšší tempo od dubna 2007. Podle analytiků se však tak vysoké číslo zřejmě již letos nebude opakovat, neboť odezní nízká srovnávací základna ze začátku loňského roku a očekávání v průmyslu nejsou tak optimistická.

Domácí poptávka zůstává neduživá vzhledem k pomalému růstu mezd, což drží pod pokličkou také spotřebitelskou inflaci <CZCPIY=ECI>.

Analytici očekávají, že index spotřebitelských cen v červnu stoupl proti květnu o 0,2 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Výsledek mírně nad prognózou České národní banky (ČNB) ve výši 0,9 procenta by neměl vyvolat reakci na straně měnové politiky.

Nezaměstnanost by se měla v červnu snížit na 8,6 procenta z květnových 8,7 procenta, postupný úbytek lidí bez práce se však projeví oživením poptávky až se zpožděním, uvedla ve zprávě Raiffeisenbank.

K mírnému vzestupu maloobchodních tržeb by měly napomoci zejména vyšší prodeje automobilů a potravin, zatímco prodeje nepotravinářského zboží zůstanou slabé, uvedl analytik Jaromír Šindel ze Citigroup.

REAKCE TRHU: Trhy by neměly na zveřejněné údaje výrazněji reagovat. Kurs koruny i ceny dluhopisů se řídí spíše vnějšími faktory a vývojem globálních rizik <EURCZK=>.

PRO TABULKU ODHADŮ ČESKÝCH MAKROEKONOMICKÝCH UKAZATELŮ KLIKNĚTE NA [ID:nKRU046242]

PRO TABULKU INDIVIDUÁLNÍCH ODHADŮ KLIKNĚTE NA <CZ/ECON01>.

(Reportérka: Mirka Krůfová; Autoři: Jana Mlčochová a Jan Korselt; Editoval: Jan Schmidt)

Autor článku

Mirka Krůfová  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK