Evropa zveřejní metodologii zátěžových testů bank -zdroje

07.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


ŠTRASBURK/FRANKFURT, 7.července (Reuters) - Evropští bankovní regulátoři se pokusí zachovat důvěryhodnost testů hodnotících kondici největších...

...bank tím, že ukážou, jak se tyto zkoušky provádějí, aby tak zmírnili obavy investorů z politického vměšování.

Výbor evropských bankovních dozorců (CEBS) ve středu představí metodologii zátěžových testů, jež simulují dopad vážných ekonomických otřesů na zhruba 100 bank v eurozóně a dalších zemích, uvedly zasvěcené zdroje.

Tento krok je reakcí na množící se spekulace, že státní orgány a bankéři testy upravují s cílem zajistit dobrý výsledek bankovních systémů. To by mohlo případně ohrozit záměr regulátorů, jímž je naopak podpořit důvěru v banky.

Na politický vliv poukázaly tři zdroje, jež uvedly, že CEBS možná nezveřejní seznam testovaných bank, neboť stále nepadlo konečné rozhodnutí, které německé banky se jich zúčastní. [ID:nLDE660160]

"CEBS chce vysvětlit metodologii," uvedl jeden ze zdrojů, jenž se účastní diskuse regulátorů. Tento zdroj uvedl, že výbor má také v plánu oznámit, které banky se testů účastní.

Banky obdržely šablony zátěžových testů v úterý a své odpovědi budou muset dodat do 15.července, uvedl další zdroj.

Výsledky zátěžových testů včetně údajů jednotlivých bank by pak měly být zveřejněny 23.července. Zdroje dále uvedly, že testováno bude zhruba 100 bank v eurozóně a Velké Británii, Švédsku a Dánsku.

Volání trhu po větší průhlednosti je v rozporu s obavami regulátorů a bank, že jejich otevřenost může být špatně interpretována a prohloubit skepsi ohledně zdraví evropského bankovního sektoru, kvůli níž evropský bankovní index <.SX7P> letos dosud ztratil 15 procent. [ID:nLDE65M0ZX]

Evropská centrální banka a Evropská komise nabádají státy k odvaze s tím, že testy investory nepřesvědčí, budou-li příliš mírné.

"Pokud v testech obstojí všechny banky, pak si trhy řeknou, že nebyly dostatečné," uvedl jeden z vysoce postavených bankéřů, jenž si stejně jako ostatní zdroje přál zůstat v anonymitě.

"Proto jimi některé banky neprojdou."

(Autoři: Julien Toyer, Philoipp Halstrick; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK