Český maloobchod roste, oživení je však křehké

07.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Maloobchodní tržby v květnu rostou podruhé od října...

...2008

* Dovozy v květnu rostou nejrychleji od listopadu 2004

* Vývozy stoupají nejvýrazněji od ledna 2005

* Pro TABULKY a komentáře klikněte na: [ID:nMUL725426]

PRAHA, 7.července (Reuters) - Český maloobchod v květnu stoupl nad odhady trhu, zatímco dovozy a vývozy zaznamenaly několikaletá maxima v tempu růstu, ukázaly ve středu údaje Českého statistického úřadu.

Analytici však upozornili, že oživení domácí spotřeby, jež je dosud největší brzdou zotavení ekonomiky, je i nadále křehké.

Maloobchodní tržby bez sezonního očištění v květnu meziročně vzrostly o 3,1 procenta po dubnovém poklesu o 4,5 procenta. Zvýšily se tak teprve podruhé od října roku 2008.

Zahraniční obchod v květnu skončil s přebytkem 12,3 miliardy korun po přebytku 11,8 miliardy před rokem. Dovozy i vývozy letos po celoročním propadu za rok 2009 rostou a v květnu oba ukazatele dosáhly letošního a zároveň několikaletého maxima, když vyskočily o 25,9 procenta, respektive 24,4 procenta.

"Květnový meziroční růst maloobchodních tržeb je onou pověstnou "vlaštovkou, která nedělá jaro": zlepšení situace na trhu práce a z něho vyplývající větší spotřebitelský optimismus se podle našeho odhadu systematicky projeví až v závěru letošního roku," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank v Praze a někdejší ministr financí Pavel Mertlík.

Jeho pravděpodobný nástupce ve vznikající vládě pravého středu Miroslav Kalousek řekl, že právě situace snížené spotřeby je vhodná pro zvýšení daně z přidané hodnoty, neboť obchodníci ho pravděpodobně nepromítnou tak razantně do cen.

Nárůst DPH představuje jeden z klíčových zdrojů financí nového kabinetu, jejž vláda Petra Nečase zřejmě použije zejména na pokrytí nákladů spojených s reformou penzí a zdravotnictví.

Koalice Občanské demokratické strany, TOP 09 a Věcí veřejných si jako hlavní cíl klade snížit do roku 2012 deficit veřejných financí pod hranici 3 procent hrubého domácího produktu. Vyrovnání veřejných rozpočtů - za předpokladu nejméně jednoprocentního ekonomického růstu - plánuje do roku 2016.

Prezident Václav Klaus jmenuje novou vládu 13.července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK