VERZE 2-Prezident jmenuje novou vládu 13.července

07.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Vláda Petra Nečase požádá do 30 dnů od jmenování o...

...důvěru

* Kabinet začne pracovat na reformách penzí a zdravotnictví

* Schodek veřej.financí má v 2011 klesnout na 4,6 pct/HDP

(přidává souvislosti)

PRAHA, 7.července (Reuters) - Prezident Václav Klaus jmenuje 13.července vládu premiéra Petra Nečase, jež chystá pro zemi zásadní reformy, především v sociální oblasti a zdravotnictví. Prezident jmenování oznámil ve středu na svém webu.

Koalice pravého středu, jež se ve sněmovně opírá o 118 poslanců a poslankyň Občanské demokratické strany, TOP 09 a Věcí veřejných, si jako hlavní cíl klade snížit do roku 2012 deficit veřejných financí pod hranici 3 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Nejsilnější vláda od vzniku České republiky v roce 1993 chce vyrovnat veřejné rozpočty - za předpokladu nejméně jednoprocentního ekonomického růstu - do roku 2016.

Lídři vznikající koalice ve středu uzavřou poslední z devíti kapitol koaliční smlouvy - zdravotnictví. Zbývající dny do jmenování vlády pak strany věnují dojednání její procesní části, mezitím se k programu vlády vysloví ve vnitrostranickém hlasování příznivci strany Věci veřejné.

Pravděpodobný ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 v pátečním rozhovoru pro Reuters uvedl, že plánované škrty ve výdajích neohrozí ekonomický růst. Krizi, jež je důsledkem nezodpovědného zadlužování domácností i států, nelze řešit dalším navyšováním dluhů, dodal. [ID:nWLA7608]

Patnáctičlenný kabinet musí do 30 dnů po svém jmenování požádat dolní komoru parlamentu o vyslovení důvěry.

(Reportér: Robert Müller; Autor: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK