VERZE 2-Mírný růst eurozóny za Q1 potvrzen; výhled je slabý

07.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Eurostat potvrzuje data o mírném růstu HDP za 1...

...kvartál

* Přínosem zásoby; negativem dovozy, investice, poptávka

* Silnější expanze za druhý kvartál nemusí mít dlouhé trvání

(přidává podrobnosti, komentář analytika)

BRUSEL, 7.července (Reuters) - Ekonomický růst eurozóny za první tři měsíce letošního roku byl potvrzen na mezikvartálních 0,2 procenta a meziročních 0,6 procenta, případná silnější expanze ve druhém čtvrtletí by však nemusela vydržet dlouho.

Statistický úřad Evropské unie Eurostat v konečných údajích ve středu potvrdil, že k mírnému růstu hrubého domácího produktu (HDP) 16členného bloku v prvním kvartále přispělo zejména navyšování zásob navzdory negativnímu přínosu zahraničního obchodu, investic a poptávky spotřebitelů.

Zásoby přidaly k celkovému mezikvartálnímu růstu 1,0 procentního bodu oproti dříve uváděným 0,8 bodu.

Vládní výdaje měly na výsledek neutrální vliv a vývozy přidaly 0,9 procenta, což je v obou případech nepatrně méně, než se původně uvádělo.

Dovozy naopak smazaly z HDP 1,3 procentního bodu. Klesající investice a poptávka domácností odebraly 0,2 procentního bodu, respektive 0,1 bodu, uvedl Eurostat.

Úřad rovněž potvrdil údaje o HDP celé 27členné Evropské unie, jenž v prvním čtvrtletí mezikvartálně přidal 0,2 procenta a meziročně stoupl o 0,5 procenta.

Celou zprávu Eurostatu najdete na: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/hom e

Mnozí ekonomové očekávají, že mezikvartální růst eurozóny v období od dubna do června zrychlil na 0,4 procenta. Tato expanze by však mohla později opět polevit v důsledku úsporných opatření řady vlád, přijatých v boji proti krizi státních dluhů.

Trvale vysoká míra nezaměstnanosti, jež se s květnovou úrovní 10 procent držela těsně u 12letého maxima, bude zřejmě nadále dusit poptávku spotřebitelů, která je klíčem k ekonomickému růstu. [ID:nSCH234762]

"Eurozóna stále čelí významným překážkám vůči robustnímu růstu a předpokládáme, že po pravděpodobném oživení ve druhém kvartále růst ve druhém pololetí opět zmírní," řekl Howard Archer, hlavní ekonom pro Evropu ze společnosti IHS Insight.

Dvě největší ekonomiky eurozóny, Německo a Francie, v prvním čtvrtletí mezikvartálně posílily o 0,2 procenta, respektive 0,1 procenta.

Řecká ekonomika, zasažená dluhovou krizí, se smrštila více, než se původně uvádělo - o 1,0 procenta proti předchozímu odhadu 0,8 procenta. Itálie přidala 0,4 procenta, zatímco v červnu Eurostat uváděl růst o 0,5 procenta.

Chabé vyhlídky na růst zřejmě utvrdí trhy v očekávání, že Evropská centrální banka ponechá hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,0 procenta ještě dlouho v příštím roce.

Evropská komise počítá pro rok 2010 s celoročním růstem HDP eurozóny o 0,9 procenta po loňském smrštění o 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK