Euro: Bankám se nelíbí plán na rušení daňových výhod u hypoték

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Banky varují před zrušením odečtu úroků z hypotečních úvěrů od daňového základu, díky němuž majitel hypotéky dosud platil nižší daně. S úpravou daní počítá návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR), uvedl dnes server Euro.cz. Kromě poklesu hypotečního trhu by škrtání podle bank mohlo navíc znamenat znatelný výpadek příjmů do rozpočtu. Letos ovšem přišla tato podpora státní rozpočet na zhruba pět miliard korun.

MMR v materiálu s názvem Aktualizace bytové politiky uvádí, že jedna miliarda korun investované podpory na bydlení znamená 1000 pracovních míst. Podle informací týdeníku Euro chtějí banky návrh s ministerstvem ještě konzultovat. Oficiálně však žádná ministerstvo nekontaktovala. "Jakékoli odborné diskusi se nebráníme," uvedl dnes už bývalý mluvčí MMR Martin Ayer.

Některé finanční domy podle serveru upozorňují, že pokud úřad přestane zvýhodňovat hypotéky formou daňových úlev, pak by se měl podívat také na stavební spoření. "Jelikož drtivá většina našich klientů tento způsob úlevy využívá, bylo by možné uvažovat o negativním dopadu na hypoteční trh," poznamenal šéf Hypoteční banky Jan Sadil. Stále podle něj platí, že daňové odpočty jsou prakticky jediným způsobem, kterým stát podporuje zvyšování standardu bydlení pro své daňové poplatníky.

Ne všichni však ale tvrdí, že opatření by mělo za následek výrazný propad hypotečního trhu. Mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík uvedl, že zrušení odpočtu úroku z daní není hlavním motivem klientů v rozhodování o hypotečním úvěru. "Pro klienty je to ale příjemná sleva," řekl.

Pokud bude vláda s plánem MMR souhlasit, bude nezbytné změnit zákon o dani z příjmu, což spadá do kompetence ministerstva financí. Kandidát na ministra financí v nové vládě Miroslav Kalousek (TOP 09) se ale netají tím, že při rušení jakékoli podpory bydlení by byl minimálně velmi opatrný, píše server.

V případě stavebního spoření je však Kalousek pro omezení zvýhodnění. MMR přitom ve svém návrhu útočí i na stavební spořitelny. Součástí materiálu je totiž také plán na změnu systému podpory stavebního spoření, napsal server Euro.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK