Zakázky pro německé průmyslové podniky v květnu klesly o půl pct

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. července (ČTK) - Zakázky pro německé průmyslové podniky v květnu klesly o půl procenta, od začátku roku se snížily poprvé. Oficiální statistiky ministerstva hospodářství dnes ukázaly, že byl v květnu podprůměrný objem velkých objednávek.

Ekonomové v průzkumu agentury Reuters přitom očekávali nárůst zakázek právě o polovinu procenta. Ministerstvo ale zároveň revidovalo dubnový nárůst na 3,2 procenta, když původně uvádělo, že vzrostly o 2,8 procenta.

Pokles domácích zakázek dosáhl 0,6 procenta, zatímco objednávky průmyslového zboží ze zahraničí klesly o 0,3 procenta. Zakázky z eurozóny, kde vlády několika zemí kvůli krizi s dluhy zavádějí úsporná opatření, se snížily o 3,3 procenta. Objednávky na kapitálové zboží z eurozóny se pak propadly o 6,5 procenta. Na tento typ produkce se přitom německý průmysl zaměřuje.

"Trend v průmyslových zakázkách nadále představuje silný vzestup i přes současný mírný pokles," uvedlo ministerstvo ve zprávě. "Průmyslová výroba zůstane na cestě oživení," citovala ministerstvo agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK