Německá vláda podle zdrojů schválila úsporný rozpočet na rok 2011

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. července (ČTK) - Německá koaliční vláda kancléřky Angely Merkelové dnes podle očekávání schválila návrh rozpočtu na rok 2011. Do konce listopadu má vláda rozpočet předložit parlamentu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké situaci. V příštích čtyřech letech mají celkové úspory federálního rozpočtu dosáhnout 80 miliard eur (zhruba 2,04 bilionu Kč).

V příštím roce mají výdaje federální vlády činit 307,4 miliardy eur. To je o 3,8 procenta méně, než vláda plánuje v letošním roce. Vláda rovněž chce omezit nové úvěry na 57,5 miliardy eur z letošních 65,2 miliardy eur.

Rozpočet je součástí plánu na konsolidaci veřejných financí země a vyvolal vlnu kritiky od některých dalších velkých zemí. Těm se zdá, že Německo se snaží příliš brzy omezit podpory zavedené kvůli finanční krizi. Návrhy kritizují i někteří politici z vládní koalice, podle kterých jsou opatření nespravedlivě zaměřená na chudé, protože velkou část úspor do roku 2014 činí právě snížení dávek.

Proti návrhům se staví i odbory, kterým se nelíbí škrty v sociálních službách a zvýšení nákladů na zdravotní péči. Pohrozily proto protestními akcemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK