Případ Lesů ČR se vrací zpět před Krajský soud v Brně

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. července (ČTK) - Krajský soud v Brně bude znovu posuzovat, zda Lesy České republiky mají povinnost postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek či nikoliv. Nejvyšší správní soud už druhým rozsudkem v tomto roce zrušil další verdikt Krajského soudu v Brně, který potvrdil, že státní podnik tuto povinnost má. Případ vrátil soudu nižší instance zpět k projednání. ČTK to zjistila z webové stránky Nejvyššího správního soudu.

Nejvyšší správní soud (NSS) nyní podobně jako na jaře letošního roku vyhověl kasační stížnosti podané Lesy Hluboká nad Vltavou a rozsudek brněnského krajského soudu z loňského února zrušil. Rozsudek zveřejnil NSS ve své elektronické databázi, ovšem bez odůvodnění. Podrobnosti neuvedl ani jeho mluvčí František Emmert s tím, že písemné vyhotovení rozsudku by mělo být k dispozici v tomto měsíci. Aktuální rozsudek s předchozím souvisí. V tomto případě již bylo odůvodnění soudu zveřejněno. Krajský soud v Brně se podle NSS bude muset v dalším řízení podrobně zabývat staršími rozhodnutími ÚOHS i stanoviskem, které původně postup Lesů ČR schvalovalo. Zda aktuální rozsudek NSS vytýká krajskému soudu stejné pochybení, Emmert neuvedl.

Lesy České republiky spravují zhruba polovinu lesů v zemi. Firma se už několik let potýká s problémy kolem výběru lesnických firem. Původně podle zákona o veřejných zakázkách vůbec nepostupovala a měla v tomto ohledu dokonce posvěcení ÚOHS. Antimonopolní úřad ale na začátku roku 2006 na základě několika právních posudků a především po konzultaci s Evropskou komisí své stanovisko změnil.

Lesy Hluboká nad Vltavou jsou jednou z firem postižených právě touto změnou právního názoru ÚOHS. Kromě Lesů Hluboká mezi žalobci v právě rozhodnutém případě u NSS figuruje celkem 14 dalších lesnických společností. Lesy ČR patří k nejčastěji posuzovaným zadavatelům ze strany ÚOHS. V posledních letech antimonopolní úřad řešil několik desítek případů. Většina z nich se týkala pěstebních a lesnických činností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK