Obchodníci v EU budou muset asi evidovat nákupy a prodeje dřeva

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk/Brusel 7. července (zpravodaj ČTK) - Europoslanci schválili, aby se v Evropské unii nemohlo prodávat dřevo, které bylo vytěženo protiprávním způsobem. Obchodníci budou muset evidovat, od koho dřevo nakupují i komu ho prodávají.

Začít platit by to mohlo konce roku 2012. Potřebný k tomu bude i souhlas zemí EU, ale ten by podle zdrojů z parlamentu neměl být už zřejmě problémem.

"Rozhodnutí EU zakázat prodej nezákonně vytěženého dřeva v rámci celého řetězce přestavuje zcela zásadní krok," řekla v prohlášení zelená europoslankyně Satu Hassi z Finska.

Parlament odhadl, že asi pětina dřeva a dřevařských výrobků, které se nyní dostávají na unijní trh, bylo získáno nezákonně. Na obchodníky, kteří tento zákaz poruší, budou členské státy moci uvalit sankce, například v podobě pokut. Jejich výše by pak měla odpovídat škodám, které těžba vyvolala na životním prostředí.

Opatření má za cíl boj se změnami klimatu. Odlesňování je považováno za jeden z důvodů nárůstu skleníkových plynů. Ohrožuje i mnoho živočišných i rostlinných druhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK