Euro sestoupilo ze sedmitýdenního maxima vůči dolaru

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. července (ČTK) - Euro dnes sestoupilo ze sedmitýdenního maxima vůči dolaru kvůli obavám ohledně hospodářského růstu a nejistotě kolem zátěžových testů evropských bank. Jednotná evropská měna kolem 18:00 SELČ oslabila o 0,2 procenta na 1,2592 USD poté, co se v úterý vyšplhala až na 1,2663 USD.

"Euro zůstává náchylné k dalšímu poklesu, protože investoři začínají posuzovat růstové vyhlídky eurozóny na pozadí výrazných rozpočtových škrtů a možnosti dalšího útlumu světové ekonomiky," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. "V Evropě zůstává mnoho nejistoty a další velkou událostí budou zátěžové testy," dodal Derek Halpenny z firmy BTM-UFJ.

Zátěžové testy mají zhodnotit, jak jsou evropské finanční ústavy schopny vypořádat se s případnou další hospodářskou krizí a jinými finančními šoky. Evropští regulátoři se však nyní přou o to, jak podrobné údaje o výsledcích testů by měly být zveřejněny.

Podle nedávného průzkumu agentury Reuters mezi zhruba 60 analytiky by mělo euro během jednoho měsíce klesnout na 1,24 USD, během tří měsíců na 1,20 USD a během šesti měsíců až na 1,18 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK