MMF zvedá prognózu růstu světového HDP na rok 2010

08.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


HONGKONG, 8.července (Reuters) - Mezinárodní měnový fond ve čtvrtek zvýšil předpověď letošního růstu globální ekonomiky s odkazem na robustní...

...expanzi v Asii a oživení soukromé poptávky ve Spojených státech, avšak varoval, že dluhová krize eurozóny představuje pro zotavení značné riziko.

MMF uvedl, že problémy zemí eurozóny s financováním a následné výkyvy na finančních trzích představují významné výzvy, a to zejména kvůli síti finančních a obchodních vazeb spojujících Evropu se světem. Recese s dvojím dnem je nicméně vysoce nepravděpodobná.

Fond zvedl předpověď letošního výkonu globální ekonomiky na 4,6 procenta ze 4,2 procenta uváděných v dubnové prognóze, ovšem předpověď pro příští rok ponechal beze změny na 4,3 procenta.

Loni se světová ekonomika v důsledku globální finanční krize smrštila o 0,6 procenta.

"To, co se stalo v Evropě, zřejmě zpomalí oživení v porovnání s tempem, jakým bývalo mohlo probíhat, ale myslím, že pravděpodobnost recese s dvojím dnem je velmi malá, neboť víte, že za letošní rok předpovídáme docela silný růst světové ekonomiky," řekl hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard na brífinku v Hongkongu u příležitosti zveřejnění aktuálních zpráv fondu o výhledu světové ekonomiky a globální finanční stabilitě.

<^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Tabulku aktuálních předpovědí MMF najdete na [ID:nSGE66702Y]

Zprávy o zátěžových testech evropských bank [ID:nLDE6661JE]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Euro ve druhém čtvrtletí oslabilo o 8 procent kvůli obavám, že některým členským zemím eurozóny se nemusí podařit vyhrabat z hlubokých dluhů, a zaznamenalo tak největší kvartální pokles od prvního čtvrtletí loňského roku.

I když nervozitu investorů prohlubuje nejistota spojená s bankovní regulací, MMF v obou zprávách věnoval nejvíce prostoru důsledkům krize státních dluhů v eurozóně.

(Autoři: James Pomfret, Kelvin Soh; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK