VÝHLED-ECB asi zachová klid, trh chce znát výsledky testů

08.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: pravidelné měnové zasedání Evropské centrální...

...banky

* KDY: rozhodnutí o sazbách ve 13:45, TK ve 14:30

* Banka zřejmě podrží hlavní sazbu <EUECBR=ECI> na 1,0 pct

* Středem pozornosti zátěžové testy bank, likvidní operace

FRANKFURT, 8.července (Reuters) - Evropská centrální banka bude ve čtvrtek zřejmě čelit palbě dotazů, zda jsou zátěžové testy evropských bank dostatečně tvrdé, aby přesvědčily trhy o svém smyslu. Nelze však zřejmě čekat více než slova útěchy.

Všech 76 ekonomů oslovených Reuters mezitím očekává, že banka - po přijetí mimořádných opatření v boji proti dluhové krizi v eurozóně - ponechá úrokové sazby na rekordním minimu 1,0 procenta. [ECB/INT] Rozhodnutí o sazbách bude oznámeno ve 13:45.

Tisková konference, jež začne ve 14:30, se soustředí zejména na ostře sledované zátěžové testy, které jsou prováděny u početné skupiny evropských bank. Tyto sondy se mají dostat ke kořenům problémů, jež stíhají finanční sektor eurozóny.

Centrální banka se v průběhu krize snaží reagovat na obavy trhu tím, že nabízí bankám dodatečnou hotovost. Hráči na trhu budou vyhlížet signály, zda má ECB v plánu prodloužit dodávky likvidity za současný konečný termín, jímž je polovina října.

Mimoto chtějí, aby centrální banka sdělila další podrobnosti o programu nákupu státních dluhopisů, jejž spustila v květnu ve snaze zabránit prohloubení dluhové krize Řecka a širší eurozóny.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet však, podobně jako minulý měsíc, zřejmě nebude příliš sdílný ohledně plánů centrální banky v tom či onom směru.

"Myslím, že bude znát jen pocit úlevy, že euro přestalo kolabovat a bankovní sektor se nezhroutil," řekl ekonom James Nixon ze Société Générale.

"Myslím, že zvyšování sazeb je natolik vzdálené, že ani nestojí za to o něm hovořit," dodal.

Meziroční inflace v eurozóně v červnu zpomalila nečekaně výrazně na 1,4 procenta, ukázaly údaje z minulého týdne, jež tak naznačily tlumené cenové tlaky navzdory lepšící se ekonomické situaci. Ekonomika bloku v prvním čtvrtletí mezikvartálně stoupla o 0,2 procenta. [ID:nSCH737275]

ZATĚŽKÁVACÍ ČASY

Trhy budou ve čtvrtek především naslouchat všemu, co může ECB říci k průběhu zátěžových testů evropských bank. Ty provádějí regulátoři EU v naději, že obnoví důvěru na trzích znepokojených bobtnajícími dluhy ve veřejných financích.

Trhy však zatím nejsou přesvědčeny o tom, že testy, jejichž výsledky mají vyjít 23.července, budou dostatečně tvrdé. Trichet bude čelit tlaku, aby alespoň naznačil, jak by mohly dopadnout.

"Trichet se možná pokusí uklidnit obavy trhu a naznačí, že celkově vzato je tržní systém zdatný a v dobré kondici, aby v zátěžových testech obstál," řekl ekonom Nick Matthews z RBS.

"Myslím si ale, že trhy bude zajímat, kolik z menších bank nemusí být v dobré pozici, až se dozvíme výsledky zátěžových testů," řekl.

Většina analytiků se shoduje, že obavy o velké, kotované, nadnárodní banky jsou omezené a pozornost se soustředí na menší, veřejnoprávní finanční domy mimo burzu, zejména na německé zemské banky a španělské cajas. [ID:nLDE65T1WZ]

Zátěžové testy zahrnují také scénář případných odpisů státních dluhopisů členů eurozóny v držení bank. To je politicky citlivá otázka, neboť takové předpoklady jdou proti pevnému postoji tvůrců evropské měnové a ekonomické politiky, totiž že ani Řecko ani jiná země eurozóny nezkrachuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK