VERZE 2-ROZHOVOR-Singer: sazby ČNB se nezmění déle, než se čekalo

08.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Úrokové sazby ČNB zůstanou beze změny déle, než se...

...čekalo

* Škrty v rozpočtu zřejmě nezasáhnou ekonomiku nijak silně

(přidává zbylou část rozhovoru)

Jana Mlčochová a Michael Winfrey

PRAHA, 8.července (Reuters) - Česká národní banka zřejmě ponechá úrokové sazby na rekordním dně déle, než se dříve čekalo a úsporná opatření v Evropě pravděpodobně ekonomiku nezasáhnou příliš tvrdě, řekl ve čtvrtek guvernér ČNB Miroslav Singer.

Hlavní dvoutýdenní repo sazba <CZCBIR=ECI> stojí po osmi sníženích během posledních dvou let na úrovni 0,75 procenta.

Trhy započítávají stabilitu sazeb nejméně do konce letošního roku. Singer, jenž 1.července vystřídal v čele banky Zdeňka Tůmu, zopakoval, že je extrémně obtížné sazby dále snižovat ze současné úrovně, a uvedl, že je vidí jako stabilní.

"Existuje dosti slušná šance, že tu současné sazby zůstanou déle, než se myslelo," řekl Singer agentuře Reuters v prvním rozhovoru pro mezinárodní média po svém jmenování.

"Ptáte-li se mě osobně, tak vzhledem k tomu, jak se věci vyvíjejí, nevidím žádný důvod pro náhlou změnu."

Singer tak navázal na vyjádření viceguvernéra Mojmíra Hampla z minulého týdne, že "nové faktory poškozující růst a zpomalující inflaci", zejména v eurozóně, pravděpodobně udrží české sazby nízko po delší dobu. [ID:nWLA7554]

Singer, jenž před nástupem do ČNB v roce 2005 pracoval v soukromém sektoru i v akademické sféře, řekl, že v prognóze, již banka zveřejní 5.srpna, nečeká žádnou významnou změnu výhledu české ekonomiky.

Šéf centrální banky dodal, že ekonomika teprve v příštím roce pocítí dopady plánu nastupující vlády pravého středu na snížení rozpočtového schodku v roce 2011 na 4,6 procenta HDP i podobných kroků u hlavních obchodních partnerů České republiky.

Dodal také, že růst českého hospodářství příliš neutrpí vzhledem tomu, že je více závislé na vývozech než na domácí poptávce, a také díky skladbě produkce - hlavně auta, ocel a elektronika - již obvykle rozpočtové škrty výrazně nesužují.

"Naše vývozy tolik nezávisí na řeckých úsporných krocích. Naše vývozy jsou spjaty s německým exportem," řekl Singer.

"Mohlo by nás to zasáhnout méně než někoho, kdo produkuje potraviny pro vyšší střední třídu EU. Proto nečekám, že by ty kroky měly takový dopad na Českou republiku."

RIZIKA VYROVNANÁ, KORUNA NENÍ ZDROJEM OBAV

ČNB předpovídá v 18měsíčním horizontu své prognózy zotavení ve tvaru asymetrického "W", když se podle ní růst ekonomiky v prvním kvartálu 2011 zpomalí na 0,7 procenta poté, co se HDP loni ve druhém čtvrtletí propadl o 4,7 procenta.

Singer řekl, že rizika inflační prognózy jsou vyrovnaná.

"Myslím, že rizika jsou celkem vyrovnaná nebo možná vychýlená mírně protiinflačním směrem, ale není to nic významného," řekl.

Singer řekl, že nevidí žádnou bezprostřední hrozbu plynoucí z kurzu koruny <EURCZK=>, která za poslední týden zpevnila zhruba o 1 procento na téměř šestitýdenní vrchol 25,46 za euro.

Uvítal také postoj obyvatel Česka k přijetí eura. Praha si dosud nestanovila cílové datum vstupu do eurozóny a zástupci rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných uvedli, že si počkají, až budou členové 16členného bloku plnit svá vlastní pravidla.

"Upřímně řečeno jsem spokojen se situací, v níž se nacházíme," řekl. "Očividně není kam spěchat, ani eurozóna nespěchá s přijímáním nováčků... Necítím potřebu diskutovat o vstupu do eurozóny, dokud si neuděláme pořádek ve veřejných financích, protože by nás tam stejně nevzali."

Singer také zlehčil důležitost předpovědí makrodat daleko do budoucnosti.

"V době velké nejsitoty a velmi významných změn uvnitř EU a eurozóny, jež můžeme ovlivnit pouze v omezené míře, nedává moc smysl se dívat na to, jak se data změní ode dneška za rok."

(Autoři: Jana Mlčochová a Michael Winfrey; Editoval: Robert Müller)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK