Ukrajinský parlament schválil rozpočtové škrty ke snížení schodku

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 8. července (ČTK) - Ukrajinský parlament dnes schválil rozpočtové škrty, které mají dostat rozpočtový schodek do souladu s požadavky Mezinárodního měnového fondu. Snížení vládních výdajů je klíčovou součástí úsporného balíku, kterým MMF podmiňuje schválení úvěrového programu pro Ukrajinu v hodnotě 14,9 miliardy dolarů (asi 300 miliard Kč).

Ukrajinská vláda hodlá snížit letošní schodek na 4,99 procenta hrubého domácího produktu z původně plánovaných 5,3 procenta HDP. Chce proto zredukovat výdaje na investiční programy v zemědělství, uhelném průmyslu a dalších odvětvích. Škrty se mají týkat rovněž státního penzijního fondu a ministerstva obrany. Loni činil deficit pouze 3,9 procenta HDP. Za letošním nárůstem schodku stojí zvýšení výdajů, jehož cílem je podpora hospodářského oživení

MMF loni Ukrajině pozastavil záchranný úvěrový program v hodnotě 16,4 miliardy dolarů, protože tehdejší ukrajinská vláda nedodržela sliby ohledně kontroly veřejných financí.

Základní principy nového programu v hodnotě 14,9 miliardy dolarů byly dohodnuty o víkendu. Dohodu, která má Ukrajině pomoci překlenout rozpočtový deficit a zvýšit důvěru investorů, ještě musí schválit rada MMF, což se očekává koncem července.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings již v reakci na tuto dohodu zvýšila úvěrový rating Ukrajiny o jeden stupeň na B z dosavadního hodnocení B minus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK