Euro se vyšplhalo až na dvouměsíční maximum vůči dolaru

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. července (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo až na dvouměsíční maximum vůči dolaru. Příznivé ekonomické údaje ze Spojených států a Austrálie obnovily důvěru v oživení světového hospodářství a zvýšily zájem investorů o rizikovější aktiva.

Jednotná evropská měna stoupla až na 1,2700 USD, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny května. Později o část zisků přišla a kolem 18:15 SELČ se prodávala za 1,2669 USD. Proti středečnímu závěru tak vykazovala nárůst o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

"Euro je nadále podporováno zvýšenou úrovní zájmu o riziko," upozornil analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. "Světové akcie jsou všeobecně v pozitivním teritoriu a komodity směřují vzhůru, což je prostředí, ve kterém lze očekávat další růst eura vůči dolaru," dodal.

Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 1,0 procenta. Banka drží úrok na této úrovni již 14 měsíců. Prezident ECB Jean-Claude Trichet uvedl, že v eurozóně v prvním pololetí pokračovalo hospodářské oživení. Předpověděl však, že hospodářský růst v dalším období bude pouze mírný a nevyrovnaný.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK