Spolkový sněm schválil snížení subvencí pro solární elektřinu

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. července (ČTK) - Spolkový sněm, který je dolní komorou německého parlamentu, dnes schválil kompromisní návrh na snížení cenových subvencí pro solární elektřinu. Informovala o tom agentura Reuters. Spolková rada, tedy horní komora parlamentu, by o návrhu měla hlasovat v pátek.

Podle kompromisního návrhu zástupců obou komor německého parlamentu by měly s účinností k 1. červenci klesnout výkupní ceny elektřiny ze střešních instalací fotovoltaických panelů o 13 procent, z panelů na volném prostranství o 12 procent a ze solárních článků v bývalých vojenských nebo průmyslových areálech o osm procent. K 1. říjnu by se ceny ve všech třech kategoriích měly snížit o další tři procenta.

Snižování subvencí prosazuje německá vládní koalice, která tak chce zakročit proti neúměrnému šíření solárních instalací v situaci, kdy náklady na ně prudce klesly, zatímco výkupní ceny elektřiny z nich zůstaly vysoké.

Fotovoltaická zařízení mají v Německu zaručenu minimální výkupní cenu elektřiny na 20 let a každý rok se mohla cena dosud jen mírně snižovat. Pokles garantovaných cen tak byl v posledních letech mnohem mírnější než propad cen solárních zařízení, který dosáhl až 50 procent.

Německo se tak sice stalo světovou jedničkou ve výrobě elektřiny ze slunečních zdrojů, avšak za neúměrně vysokou cenu. Povinné výkupní ceny za solární elektřinu jsou mnohonásobně vyšší než ceny elektřiny z klasických zdrojů nebo i z větrné energie, což zřetelně zvyšuje ceny proudu v Německu. Nyní každý měsíc platí spotřebitel kvůli nákladné podpoře fotovoltaiky za elektřinu o tři procenta navíc a s rozvojem tohoto sektoru se budou tyto náklady dál zvyšovat. Spotřebitelské organizace proto požadovaly ještě výraznější omezení cenových podpor.

Signály zásahu německé vlády proti solárním instalacím již přitáhly investory lákané vidinou snadno vydělaných peněz mimo jiné i do České republiky, která uplatňuje podobný systém výkupních cen jako Německo. V květnu prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, která Energetickému regulačnímu úřadu umožňuje od příštího roku snižovat cenu elektřiny ze slunečních zdrojů meziročně o víc než dosud maximálních pět procent. Zákon má pomoci zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky a žádostem o připojení do rozvodné sítě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK