DATA V KOSTCE 3-Průmyslová výroba v květnu vzrostla o 16,9 pct

09.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře, reakci...

...trhu)

PRAHA, 9.července (Reuters) - Průmyslová výroba v květnu meziročně vzrostla o 16,9 procenta po dubnovém zvýšení o 10,9 procenta, oznámil v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Analytici oslovení Reuters původně čekali růst výkonnosti průmyslového sektoru o 15,0 procenta <CZ/ECON04>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA 05/10 04/10 05/09 01-05/10 meziroční změna v pct +16,9 +10,9 -22,0 +10,0 STAVEBNÍ VÝROBA meziroční změna v pct +0,5 -15,3 +0,6 -14,3

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA8013]

NEPŘEHLÉDNĚTE * Meziměsíčně vzrostla průmyslová výroba po sezonním očištění včetně pracovních dní o 0,1 procenta. * Letošní květen měl o dva pracovní dny více než stejný měsíc v loňském roce. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní se průmyslová výroba zvýšila o 11,3 procenta. * Na meziročním růstu průmyslu se nejvíce podílela výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, jež vykázala zvýšení o 26,6 procenta a k celkovému výsledku přispěla 4,4 procentního bodu. * Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 27,5 procenta a jejich podíl na celkových tržbách v sektoru činil 50,1 procenta. * Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu klesl proti květnu 2009 o 4,8 procenta. * Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 27,2 procenta, přičemž zahraniční zakázky stouply stejnou měrou. * Stavební výroba v květnu meziročně stoupla o 0,5 procenta po propadu o 15,3 procenta za duben. * Po očištění od vlivu počtu pracovních dní stavebnictví kleslo o 1,9 procenta. * Objem pozemního stavitelství se zvýšil o 0,5 procenta, inženýrské stavby stouply o 0,6 procenta, dodal ČSÚ.

KOMENTÁŘE

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Český průmysl přesně zapadl do obrázku, který včera nastínila německá data z průmyslu a dnes ráno tatáž data z Francie. Ukazuje se, že ve druhém čtvrtletí ekonomiky v Evropě včetně té české dále akcelerovaly díky velmi uvolněné politice a výrazným fiskálním stimulům. Ostatně to, že český průmysl bude pozitivní, ukázala už data o zahraničním obchodu, který ukázal velmi vysoké nárůsty na obou stranách, jak vývozu tak dovozu.

"Myslím si, že to bude velmi znát i na hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí, jen zbývá doplnit varování, že druhá polovina roku je ohrožena tím, co se dělo na finančních trzích v dubnu, květnu, co je stále ještě znát na rizikových přirážkách.

"Tyto turbulence na finančních trzích a obavy z fiskálních problémů by mohly negativně ovlivnit i reálnou ekonomiku, takže tempo růstu průmyslu by mohlo ve druhé polovině roku případně spíše zvolňovat."

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Květnový výsledek průmyslu nezklamal, ale ani nenadchl: plus 16,9 procenta v meziročním srovnání je sice o něco více, než čekal trh - plus 15,3 procenta - ale méně než naše očekávání 18,5 procenta a maximum trhu 19,5 procenta. Po sezónním očištění si průmysl připsal 0,1 procenta meziměsíčně a 11,3 procenta meziročně.

"Průmyslu opět vévodí výroba aut, výroba a zpracování kovů. U posledního jmenovaného se silně projevuje opravdu velmi nízký objem produkce v loňském roce.

"Stále se ale pohybuje pod úrovní z počátku recese ve 3.kvartálu roku 2008. Růst nových zakázek se v květnu oproti dubnu téměř zdvojnásobil ze 14,2 procenta na 27,7 procenta meziročně. To dává dobrou šanci na další silný růst průmyslu po zbytek léta a v průběhu podzimu.

"Průmysl letos díky zahraničním zakázkám vzroste o několik jednotek procent. Tempo ale nebude dosahovat úrovně z let 2004 až 2007, kdy byl růst průmyslu podpořen velkými investicemi do výroby a vstupem do EU. Ke konci tohoto roku počítáme s ochlazením tempa růstu průmyslu. Důvod: vyšší srovnávací základna a méně nových zakázek.

"Koruna podpořená příznivým sentimentem na trhu může atakovat hranici 25,30 za euro."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Vysoký meziroční růst průmyslu nepřekvapuje. Stojí za ním rostoucí zahraniční poptávka, dva pracovní dny navíc a velmi nízký srovnávací základ. Ostatně to, že půjde o velmi dobrý výsledek, naznačoval i květnový export, který se zvýšil o více než 24 procent.

"Nepřekvapuje ani struktura – rychle rostoucí automobilová výroba, vysoký růst výroby kovů a kovodělných výrobků. S dvouciferným výsledkem můžeme počítat i v příštích měsících, jak už naznačují velmi solidní zakázky."

ERIK GEUSS, NÁMĚSTEK MINISTRA PRŮMYSLU A OBCHODU

"Již od března roste průmyslová produkce dvouciferným tempem. Zrychlující růst průmyslu v eurozóně a hlavně v Německu se projevil významným zvýšením celkových a zejména zahraničních zakázek. To se logicky odrazilo i v růstu zakázek v České republice.

"Tento růstový trend pokračoval i v květnu, a to nejen z důvodu nízké základny předcházejícího roku a o dva dny vyššího počtu pracovních dní. Indikátory, které máme k dispozici, signalizují výrazný růst silniční přepravy, což spolu s růstem důvěry v průmysl naznačuje, že by pozitivní vývoj mohl pokračovat i v dalších měsících."

REAKCE TRHU

Koruna <EURCZK=> po zveřejnění dat nepatrně oslabila a v 9:20 se obchodovala na úrovni 25,385 za euro proti 25,370 před údaji.

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji průmyslu a stavebnictví je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK