DATA V KOSTCE 4-Inflace mírně pod odhady, nezaměstnanost klesá

12.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další...

...komentář)

PRAHA, 12.července (Reuters) - České spotřebitelské ceny (CPI) v červnu meziměsíčně stagnovaly po růstu o 0,1 procenta za předchozí měsíc, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční inflace činila 1,2 procenta, stejně jako v květnu.

Míra nezaměstnanosti v červnu klesla na 8,5 procenta z 8,7 procenta za předchozí měsíc, uvedlo v pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Nezaměstnanost tak pomalu klesá z únorového maxima, kdy činila 9,9 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE CPI 06/10 05/10 06/09 meziměsíční změna v pct 0,0 +0,1 0,0 meziroční změna v pct +1,2 +1,2 +1,2

* TABULKA NA [ID:nWLA8096] NEZAMĚSTNANOST 06/10 05/10 06/09 procento nezaměstnaných 8,5 8,7 8,0 nezaměstnaní celkem 500.500 514.779 463.555

* TABULKA NA [ID:nWLA8097]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici předpovídali meziměsíční růst CPI o 0,2 procenta a meziroční spotřebitelskou inflaci na úrovni 1,3 procenta. Červnovou nezaměstnanost očekávali ve výši 8,6 procenta <CZ/ECON04> <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * Centrální banka předpovídala v poslední květnové prognóze červnovou inflaci na 0,9 procenta. * Meziměsíční inflaci ovlivnily vyšší dovolených s komplexními službami, jež stouply o 3,5 procenta. Růst v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen brambor o 57,7 procenta kvůli nabídce nových brambor. * V dopravě pokračovalo šestý měsíc zvyšování cen pohonných hmot, které však v červnu zpomalilo na 0,4 procenta. * Směrem dolů tlačily cenovou hladinu oděvy, jež zlevnily o 0,8 procenta. Ceny obuvi klesly o 1,5 procenta. * V meziročním srovnání se po 18 měsících zastavil pokles cen potravin a nealkoholických nápojů, když ceny zeleniny včetně brambor stouply o 18,6 procenta. * Největší vliv na meziměsíční růst cen měly odvětví bydlení a alkoholických nápojů a tabáku. V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 10,1 procenta, přičemž regulované nájemné stouplo o 18,7 procenta a tržní nájemné kleslo o 0,5 procenta.

KOMENTÁŘE K INFLACI

PATRIK ROŽUMBERSKÝ, ANALYTIK, UNICREDIT BANK

"Meziměsíční stagnace cen byla důsledkem působení několika protisměrných faktorů. Největší nárůst zaznamenala položka rekreace a kultura, do které se promítl začátek turistické sezony a s tím spojený růst cen dovolených. Cenový růst zasáhl i potraviny, a to především kvůli přechodu trhu na nové dražší brambory."

"Největší pokles byl naopak patrný u oděvů a obuvi s tím, jak začaly výprodeje letních kolekcí. Pozastavení trendu zvyšování inflace však bude jen přechodné. Už v červenci by se mohla meziroční inflace posunout až o půl procenta výše. Zásluhu na tom však bude mít hlavně nízká základna z loňska."

"Zrychlovat by inflace měla postupně až do konce letošního roku, kde se podle našich odhadů bude nacházet na 2 procentech."

"Inflace za červen nedává žádný důvod k tomu, aby ČNB muset spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Tomuto kroku nenahrává ani posilování koruny v uplynulých dnech. Nadále čekáme první zvýšení sazeb až v příštím roce."

JIŘÍ ŠKOP, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Z pohledu struktury nastalo pro nás mírné překvapení u cen potravin, které rostly meziměsíčně pouze o 0,2 procenta. O něco méně pak rostly i regulované ceny. Ostatní složky inflace se vyvíjely plně v souladu s očekáváním."

"Meziroční korigovaná inflace se stále drží hluboko v červených číslech - dle našich propočtů -1,3 procenta."

"Spotřebitelská inflace se odrazila od svého dna, kterého bylo dosaženo v říjnu 2009. Celkově by se inflace měla v průběhu letošního roku postupně zvyšovat směrem k inflačnímu cíli ve výši 2 procent, ve druhé polovině roku by se mohla dočasně dostat i nad 2,0 procenta."

"Vzestup inflace by měl být velmi umírněný, slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní. Určité inflační tlaky lze nalézt z titulu cen komodit. Růst jednotkových mzdových nákladů v roce 2009 byl jen dočasný, letos by měly působit protiinflačně."

"Celkově letos očekáváme inflaci okolo 1,5 procenta, v roce 2011 pak 2,0 procenta. Inflační cíl ČNB ve výši 2,0 procenta by tak v ohrožení být neměl."

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Inflace v červnu byla desetinku pod naším odhadem. Zdražení rekreací bylo sice o něco vyšší, než jsme očekávali, ovšem to bylo více než vykompenzováno poklesem cen oděvů, obuvi a alkoholických nápojů a navíc se nezměnily ceny v dopravě, kde jsme odhadovali mírný nárůst cen."

"Aktuální míra inflace tak není rozhodně něčím, co by nás trápilo, a netrápí zřejmě ani ČNB. Inflace sice v letních měsících patrně překročí dvouprocentní inflační cíl ČNB, ale to bude především v důsledku efektu srovnání s minulým rokem a v důsledku nárůstu regulovaných cen, které ČNB neovlivní."

"Se zvýšením úrokových sazeb si ČNB tak pravděpodobně počká až do prvního čtvrtletí příštího roku, neboť inflace problémy nepůsobí a oživení eurozóny, které je důležitým faktorem pro český průmysl, zůstává příliš křehké."

KOMENTÁŘE K NEZAMĚSTNANOSTI

PAVEL SOBÍŠEK, HLAVNÍ EKONOM, UNICREDITBANK, PRAHA

"Ani červen nepřinesl změnu v trendu poklesu počtu nezaměstnaných, který trvá od března. Tempo poklesu přitom opět překonalo očekávání trhu a letošní červen se stal v tomto směru historicky nejúspěšnějším šestým měsícem roku."

"Meziroční přírůstek počtu nezaměstnaných, který se začátkem roku blížil číslu 200.000, se do června smrskl na necelých 30.000."

"Poptávka po zaměstnancích jistě přichází zejména z průmyslových podniků, jimž dynamicky rostle výroba. Otázky, na jejichž odpověď budeme muset nějakou dobu počkat, jsou dvě. Za prvé, zda jsou nově vytvářená místa spíš trvalá než dočasná. Za druhé, zda se optimismus již začal z průmyslu přelévat do dalších odvětví."

"Teprve při kladných odpovědích na obě otázky budeme moct ekonomické oživení prohlásit za dlouhodobé."

MIROSLAV FRAYER, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Jedno z nejhorších období pro český trh práce je definitivně za námi. Červnové údaje znovu potvrdily zlepšující se tendence a makroekonomické indikátory ze zahraničí i z domova naznačují postupné ekonomické ožívání. To zaznamenává především průmyslová výroba, přesto je však vidět již pozitivní vliv i u ostatních odvětví."

"I tak velkým rizikem zůstává situace okolo veřejných financí evropských států. Nutná fiskální konsolidace by se měla nepříznivě promítnout na celkovém hospodářském vývoji, což může vyústit v opětovný útlum, který by se pak neblaze promítnul i do české ekonomiky."

"Z tohoto důvodu nelze říci, že nás čekají již pouze lepší časy, ale naopak musíme být v hodnocení dalšího vývoje stále obezřetní. Míru nezaměstnanosti očekáváme na konci letošního roku mírně pod hranicí 9 procent."

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Na snížení nezaměstnanosti se výrazně podílel pokles nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých - o 4172 osob oproti květnu na 24.005. Volných pracovních míst není ale stále dost, práce se hledá těžce."

"V nadcházejících měsících s příchodem čerstvých absolventů škol, kteří za současné situace velmi těžce hledají práci, se míra registrované nezaměstnanosti opět mírně zvýší a v září se může přiblížit k 9 procentům."

"Letos čekáme průměrnou míru nezaměstnanosti okolo 9 procent. V roce 2011 při pomalém růstu ekonomiky předpokládáme dokonce mírný nárůst registrované nezaměstnanosti nad 9 procent. Pouze mírné oživení ekonomiky nevytvoří dostatek volných pracovních míst a čerství absolventi škol budou mít stále problém najít odpovídající uplatnění."

"I dlouhodobá nezaměstnanost zůstane vysoká. V některých měsících roku 2011 se může míra registrované nezaměstnanosti dokonce přiblížit k hranici 10 procent, obzvlášť pokud se ve státní správě začne opravdu propouštět."

ODKAZY

Podrobná zpráva o inflaci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

SOUVISLOSTI - MĚNOVÁ POLITIKA ČNB * Česká národní banka (ČNB) koriguje měnovou politikou meziroční inflaci, kterou se snaží udržen na hranici 2 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry. * Naposledy ČNB měnila nastavení měnové politiky 6.května, kdy rozhodla o snížení klíčové sazby o 25 bazických bodů na rekordní minimum 0,75 procenta. * ČNB očekává, že meziroční spotřebitelská inflace ve druhém kvartále roku 2011 dosáhne 1,8 procenta, ve třetím čtvrtletí téhož roku předpovídá taktéž 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK