Evropské akcie klesají kvůli těžařům, bankám

12.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 12.července (Reuters) - Evropské akcie v pondělí oslabovaly, když ztrácely důlní společnosti ruku v ruce s klesajícími cenami kovů po...

...víkendových údajích z Číny o nečekaně nízkém červnovém dovozu mědi.

Ztrácely také bankovní tituly, přičemž index STOXX Europe 600 <.SX7P> klesal o 0,3 procenta, kvůli přetrvávajícím obavám z výsledků zátěžových testů evropských bank.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:00 klesal o 0,14 procenta na 1020,33 bodu, když během seance vystoupal až na 1023,68 bodu.

Investoři tento týden očekávají kvartální výsledky od firem jako JPMorgan Chase <JPM.N>, Bank of America <BAC.N> a Citigroup <C.N>. Výsledkovou sezonu v pondělí zahájí hliníkárna Alcoa <AA.N>.

"Vzhledem k obavám trhů a investorů ze ztráty tažné síly ekonomiky budou tyto výsledky velice důležité. Překonají-li odhady, bude to na trh mít velmi příznivý vliv," řekl Mike Lenhoff, hlavní stratég ze společnosti Brewin Dolphin.

"Některá předběžná oznámení byla dost povzbudivá. Takže to vypadá, že se to vyvine správným směrem, ale musíme si ještě počkat," řekl Lehnoff s odkazem na výsledkovou sezonu.

Údaje z Číny ukázaly, že se dovoz mědi v červnu snížil třetí měsíc v řadě, což vyvolalo obavy z poklesu poptávky. Nicméně celkový vývoz země v červnu meziročně vzrostl o 43,9 procenta a dovoz se zvýšil o 34,1 procenta. [ID:nBJC002598]

Důlní společnosti BHP Billiton <BLT.L>, Anglo American <AAL.L> a Eurasian Natural Resources <ENRC.L> klesaly o 0,6 až 1,0 procenta.

Banky standard Chartered <STAN.L>, BNP Paribas <BNPP.PA> a Natixis <CNAT.PA> ztrácely 0,2 až 1,0 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK