Poptávka v aukci obligací 2,5krát přesáhla nabídku

14.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 14.července (Reuters) - Poptávka ve středeční aukci pětiletých státních dluhopisů dvaapůlkrát přesáhla nabídku, což pomohlo odvrátit...

...výraznější nárůst výnosů navzdory očekávané vyšší nabídce ve druhém pololetí.

Ministerstvo financí prodalo v prvním, konkurenčním kole dluhopisy s kuponem 3,40 procenta za 6,48 miliardy korun <CZ1002737=>.

Poptávka v aukci, jež byla první za poslední měsíc, činila 14,58 miliardy korun, zatímco v nabídce byly dluhopisy za 5,95 miliardy.

Průměrný výnos stoupl na 3,001 procenta ze 2,936 procenta v aukci pořádané 12.května. <CNB08>

Další obligace za 1,05 miliardy korun budou nabízeny ve druhém, nekonkurenčním kole.

"Poptávka byla dost silná a cena se výrazně nelišila od toho, kde byl trh před aukcí," řekl nejmenovaný pražský dealer.

Výnosy pětiletých dluhopisů na sekundárním trhu klesly proti hodnotě před aukcí o 24 bazických bodů na 3,005/2,900 procenta. Stojí tak v bezpečné vzdálenosti od červnového vrcholu na 3,234 procenta, ale výš proti dubnovému minimu 2,746 procenta.

Prémie na úrokových swapech (asset swap spread), jež vyjadřuje vnímaní rizika ve srovnání s mezibankovním trhem, se nicméně od června drží u hranice 80 bazických bodů.

Česko prodalo za první pololetí v aukcích dluhopisy za 88,1 miliardy korun, tedy méně než třetinu celoročního plánovaného objemu 280 miliard.

Analytici očekávají, že pro Ministerstvo financí by bylo složité tento cíl splnit bez zahraniční emise. Stát nicméně již v dubnu odložil vydání euroobligací kvůli nepříznivým podmínkám na trhu a nejbližší možnost bude mít až na podzim.

Vydáním euroobligací by stát uvolnil tlak na domácí dluhopisový trh a pomohl snížit výnosy, uvedli dealeři. Trhy by také v budoucnu mohly započítat úsporná opatření přijímaná novou pravicovou vládou, jež byla jmenována tento týden.

Mezitím však mohou jít výnosy ještě vzhůru, neboť resort financí naplánoval na třetí kvartál nabídku dluhopisů za 52 miliard korun, tedy výrazně vyšší, než bylo obvyklé v tomto období v minulých letech.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ PRVNÍHO KOLA AUKCE KLIKNĚTE NA [ID:nKOR436738]

(Reportér: Jason Hovet; Autor: Jan Korselt; Editoval: Jan Schmidt)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK