Google hlásí zisk pod odhady kvůli nárůstu výdajů

16.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO, 16.července (Reuters) - Firma Google <GOOG.N> ve čtvrtek večer poprvé za dva roky vykázala čtvrtletní zisk pod odhady trhu...

...poté, co nárůst výdajů vyvážil 24procentní zvýšení tržeb, ovšem zavázala se nadále investovat do dalšího rozvoje s cílem podpořit dlouhodobý růst.

Akcie společnosti, jedničky v odvětví internetových vyhledávačů, ztratily téměř 4 procenta v obavách z rostoucích nákladů. Firma značně investovala do výzkumu a rozvoje a masivně nabírala zaměstnance s cílem proniknout s novými produkty na nové trhy, a udržet si tak hybnou sílu růstu.

Google zmírnil obavy, že trvající ekonomická nejistota pramenící z dluhové krize Evropy by si mohla vybrat daň na podnikání firmy, a zdůraznil, že plánuje nadále razantně investovat do nových příležítostí pro růst.

"Na výzkum a rozvoj dávají více peněz, než lidé čekali, a o něco méně investují do prodeje a marketingu," řekl Colin Gillis ze společnosti BGC Partners. "Google dal jasně najevo, že se vrací k investicím. Ve druhém kvartále přijali 1200 lidí, což znamená, že v září uvidíme další výdaje."

Finanční ředitel Patrick Pichette zmínil jako klíčové oblasti pro investice internetovou inzerci a rozvíjející se reklamní trh ve smartphonech a obhajoval výdaje v atmosféře ekonomické nejistoty.

"Když jsou všichni opatrní, tak vy musíte udeřit," uvedl Pichette ve čtvrtek v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Google vykázal za druhý kvartál růst čistého zisku na 1,84 miliardy dolarů čili 5,71 dolaru na akcii z 1,48 miliardy neboli 4,66 dolaru na akcii před rokem.

Po vyloučení položek zisk společnosti činil 6,45 dolaru na akcii, zatímco trh v průměru očekával 6,52 dolaru.

Čisté tržby, jež nezahrnují náklady sdílené s partnery u webových stránek, dosáhly 5,09 miliardy dolarů, přičemž analytici oslovení Reuters čekali 4,98 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK