Letecká AMR snížila čtvrtletní ztrátu na 10,7 mil. USD

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dallas 21. července (ČTK) - Společnosti AMR Corp., která je mateřskou firmou druhých největších aerolinek v USA American Airlines, klesla ve druhém čtvrtletí ztráta na 10,7 milionu USD (211,25 milionu Kč) z loňských srovnatelných 390 milionů USD. Tržby stouply o 16 procent na 5,67 miliardy USD. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

American však zaostávají za svými kolegy. Delta Air Lines a United Airlines tento týden oznámily, že hospodařily ve druhém čtvrtletí se ziskem. Podle American její ztrátu způsobil růst výdajů na pohonné hmoty o 24 procent. I tak zůstávají výsledky AMR nejlepší od poloviny roku 2008, kdy firma vykázala zisk z prodeje investic. Bez tohoto mimořádného zisku aerolinky nevykázaly zisk od poloviny roku 2007 a od počátku roku 2008 ztratily více než čtyři miliardy USD.

American nyní obrací své naděje k nové strategii, v rámci které se chce zaměřit na lety na hrstku velkých hlavních letišť a na posílení spolupráce se svými zahraničními partnery, což jí má zvýšit příjmy. Americké úřady udělily American Airlines a jejím čtyřem partnerům z letecké aliance oneworld výjimku, která jim umožní harmonizovat letové řády, prodejní produkty a cenovou politiku u letů přes Atlantik, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK