MMF varoval eurozónu před následky snahy o snižování dluhů

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 21. července (ČTK) - Mezinárodní měnový fond dnes varoval země eurozóny před negativními dopady na ekonomický růst, které mohou mít v příštích letech snahy snižovat vládní výdaje a dluhy. Plyne to ze zprávy, kterou evropské oddělení fondu zveřejnilo po jednáních s Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou.

Fond varoval Evropu před dalšími ekonomickými problémy, z nichž eurozónu nevytáhne ani výrazný pokles eura. Slabší země eura na jaře zasáhla dluhová krize Řecka, která prudce snížila důvěru investorů i vůči dalším více zadluženým zemím bloku. "Oslabenou důvěru a zátěž fiskální adaptace, která byla v některých částech eurozóny ještě urychlena, jen zčásti vyrovná nedávné oslabení eura, jehož kurz je nyní zhruba v souladu s fundamentální ekonomickou situací," uvedl MMF podle agentury Reuters.

Eurozóně v budoucnu podle MMF hrozí i úvěrová krize. Nejvíce ohroženy jsou vysoce zadlužené země jako Řecko, Itálie, Portugalsko a Španělsko, protože je v nich velký počet lidí zaměstnán v malých a středních firmách založených na úvěrech. "Omezená nabídka bankovních úvěrů by se mohla stát silnou brzdou ekonomického oživení eurozóny," uvedl fond.

Výdajové škrty vlád by mohly dopadnout na soukromou spotřebu, která tak podle fondu příští rok k růstu zřejmě nijak významněji nepřispěje. Návrat důvěry po jejím propadu za dluhové krize by mohl slabost ekonomiky zmírnit, pokud se však důvěra podnikatelů v letošním druhém pololetí nevzpamatuje, mohl by ještě letos růst prudce oslabit, napsal fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK