Morgan Stanley překonává ziskem odhady; akcie letí (OPAK.)

22.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zisk na akcii po očištění 80 centů, trh čekal 46...

...centů

* Akcie banky po hodině obchodování rostou až o 10 procent

* Výnosy z instit.cenných papírů +52 pct na 4,5 mld dolarů

* Výnosy ze správy majetku vzrostly o 60 pct na 3 mld dolarů

(přidává komentář, podrobnosti k výnosnosti, riziku, výnosům)

NEW YORK, 21.července (Reuters) - Newyorská banka Morgan Stanley <MS.N> ve středu vykázala za druhý kvartál nečekaně vysoký zisk, když jí rozšířené řady makléřů pomohly získat nové klienty, a její akcie vyskočily až o 10 procent.

Morgan Stanley zveřejnila své výsledky den poté, co hlavní konkurenční banka Goldman Sachs Group <GS.N> vykázala nezvykle nuzný zisk při slabosti divize obchodování a investičního bankovnictví. [ID:nDOL048823]

"Morgan Stanley je velmi působivá, zvláště ve světle toho, co se ve stejném období přihodilo Goldmanům," řekl Gary Townsend, šéf společnosti Hill-Townsend Capital. "Jejich výnosy z obchodování nebyly ani zdaleka tak mimo."

Výnosnost z kapitálu z běžné činnosti v případě Morgan Stanley dosáhla ve druhém kvartále 12,2 procenta, zatímco u Goldman Sachs činila ve stejném období 9,5 procenta.

Morgan Stanley dosáhla vyšší výnosnosti i přesto, že podstupovala zhruba stejné riziko jako Goldman, a sice podle ukazatele hodnoty v riziku (VaR), která ve druhém kvartále činila 139 milionů dolarů ve srovnání se 136 miliony u Goldman.

Hodnota v riziku určuje největší možnou ztrátu firmy za jediný den u 95 procent obchodních dní v daném kvartále.

Goldman Sachs také vykázala výrazný pokles výnosů z prodeje a obchodování, zvláště u dluhopisů, s odkazem na slabší výsledky v oblasti firemních dluhopisů, státního dluhu, měn a souvisejících derivátů.

Morgan Stanley uvedla, že v těchto oblastech pozoruje více zákazníků, a naznačila tak, že se jí přijetí stovek nových makléřů za uplynulý rok vyplatilo.

Finanční ředitelka Ruth Poratová řekla, že reorganizovaná globální divize institucionálních cenných papírů se během obtížného, volatilního čtvrtletí "dobře držela".

"Byl to náročný trh," uvedla Poratová v rozhovoru. "Byl to ale také ten typ prostředí, kde vás klienti chtějí."

Banka vykázala čtvrtletní zisk po očištění o zvláštní položky ve výši 1,4 miliardy dolarů čili 80 centů na akcii proti ztrátě 138 milionů neboli 1,36 dolaru na akcii před rokem.

Analytici oslovení Thomson Reuters I/B/E/S v průměru očekávali na tomto základě výsledek 46 centů na akcii.

V divizi institucionálních cenných papírů Morgan Stanley vykázala meziroční růst čistých výnosů o 52 procent na 4,5 miliardy dolarů. Bance se také zjevně začíná vyplácet její sázka na správu majetku: čisté výnosy v této globální divizi meziročně vyskočily o 60 procent na 3 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK