Credit Suisse předčila v Q2 odhady; zůstává opatrná

22.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


CURYCH, 22.července (Reuters) - Čistý zisk Credit Suisse v druhém kvartále zatížil slabý výsledek obchodování s dluhovými instrumenty, švýcarské...

...bance se přesto podařilo díky stabilním akciovým trhům a daňovým úlevám překonat odhady analytiků.

Banka uvedla, že tvrdé podmínky na trhu a averze klientů k riziku kvůli obavám ze státních dluhů trvají i ve třetím kvartále, a její akcie oslabovaly o 2,4 procenta.

"Je férové říci, že pokud jde o podmínky na trhu, není třetí čtvrtletí jiné než druhé," řekl provozní ředitel David Mathers, jenž řídí finance v divizi investičního bankovnictví a od 1.října se stane generálním finančním ředitelem.

Druhá největší švýcarská banka podle bilanční sumy za UBS <UBSN.VX><UBS.N> oznámila za druhý kvartál čistý zisk 1,6 miliardy franků, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru očekávali výsledek 1,229 miliardy franků. [ID:LDE66I1GK]

Credit Suisse se nadále dařilo přitahovat peníze movitých klientů, byť pomalejším tempem než v předchozím kvartále, a nižší aktivita klientů tížila hrubé marže.

"Na první pohled ty výsledky vypadají dobře," řekl nejmenovaný curyšský dealer.

"Ale říkám si, jak toho mohli dosáhnout. Odhady nenaplnili v divizi investičního bankovnictví, privátního bankovnictví ani správy majetku a stranou si museli odložit nákladovou položku na bonusy. Ale i tak vydělali více, než se čekalo. Svou roli tu určitě sehrály daňové úlevy."

Credit Suisse si dokázala udržet svůj vysoký poměr kapitálové přiměřenosti 16,3 procenta, jeden z nejsilnějších ve finančním průmyslu.

Akcie Credit Suisse letos ztratily zhruba 16 procent, zatímco evropský bankovní index STOXX 600 <.SX7P> oslabil pouze o 8 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK