Zisk výrobce LCD obrazovek LG Display stoupl o 51 procent

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 22. července (ČTK) - Jihokorejské společnosti LG Display stoupl ve druhém čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 51 procent na 555 miliard wonů (9,05 miliardy Kč). K vysokému růstu firmě pomohly rekordní tržby a zvýšení cen jejích produktů. LG Display je za firmou Samsung Electronics druhým největším výrobcem obrazovek z tekutých krystalů (LCD) na světě.

LG Display se podařilo vykázat zisk již páté čtvrtletí za sebou. Provozní zisk vzrostl na 726 miliard wonů z loňských 352 miliard wonů, proti prvnímu čtvrtletí však klesl o osm procent. Tržby stouply o 35,2 procenta na rekordních 6,45 bilionu wonů. Průměrná cena za metr čtverečný obrazovky se proti předchozímu čtvrtletí zvýšila o tři procenta na 863 dolarů (téměř 17.000 Kč). K vyšším cenám přispěla vysoká dodávka z Číny a omezené dodávky součástek.

LG Display dodala ve čtvrtletí 6,45 milionu metrů čtverečných obrazovek, což je o pět procent více než v prvních třech měsících roku. Firma vyrábí obrazovky používané v plochých televizorech, ale také v počítačových monitorech, noteboocích a mobilních telefonech. Dodává rovněž obrazovky po iPad firmy Apple.

Ve třetím čtvrtletí společnost očekává mírný růst dodávek obrazovek proti druhému čtvrtletí o jedno až pět procent. Průměrná prodejní cena však kvůli obavám ze slabší poptávky z Evropy a Číny zřejmě klesne, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK