Přípravu na zveřejnění výsledků testů provází zmatek

22.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT/BERLÍN, 22.července (Reuters) - Evropští představitelé se ve čtvrtek neshodovali, zda oznámit výsledky zátěžových testů dříve, než se...

...plánovalo, a zda zveřejnit expozici jednotlivých bank vůči státním dluhům. Na poslední chvíli se tak přeli, jakým způsobem obnovit důvěru ve finanční sektor.

Nejasnost ohledně načasování přichází po týdnech nejistoty a spekulací spojených se zátěžovými testy. Ty jsou vnímané jako klíčový signál, jak by banky obstály v případě dalšího propadu ekonomiky a snížení hodnoty státních dluhopisů poté, co řecká krize zesílila obavy z krize v eurozóně.

Francouzští a němečtí regulátoři patří k těm, kdo tlačí na dřívější zveřejnění výsledků testů mapujících zdraví 91 bank, aby evropské trhy měly šanci reagovat, a nenechaly tak první reakci trhům ve Spojených státech, uvedly čtyři dobře informované zdroje.

Nicméně britský finanční regulátor uvedl, že nadále počítá se zveřejněním výsledků v pátek po 18:00, v souladu s původním plánem. Bank of Spain uvedla, že své závěry oznámí v pátek v 18:30, podle původního rozvrhu.

"Bylo by rozumné posunout to na dopoledne," uvedl jeden z informovaných zdrojů. Rozhodnutí o termínu zveřejnění bude oznámeno při konferenčním hovoru ministrů financí eurozóny později během dne, uvedly zdroje.

Představitelé budou také debatovat o tom, zda přesvědčit banky, aby poskytly podrobný rozpis držených státních dluhopisů. To by přineslo transparentnost, o niž žádali investoři a Mezinárodní měnový fond.

Dokument Výboru evropských bankovních dohlížitelů, skupiny, jež má zátěžové testy v kompetenci, obsahuje formulář pro zveřejnění informací o držených státních dluhopisech, ovšem nechává otevřenou povinnost jej vyplnit.

Vzhledem k nedostatku podrobností o nastavení testů a počátečním neshodám mezi 27 členskými zeměmi EU, které se týkaly rozsahu zveřejněných informací, se investoři obávali, že testy nebudou dostatečně tvrdé či transparentní.

"Musí jít o správný typ testu, to je naprosto zásadní," řekl Tom Scott, ředitel strategie pro Velkou Británii ze společnosti F&C. "Pokud kriéria nebudou dostatečně přísná, důvěru to oslabí, namísto, aby ji to posílilo."

"Jde o slibný první krok, ale přistoupili k němu až po silném nátlaku zbytku světa," řekl. "Je to nezbytné, nikoli však dostačující, pro obnovení důvěry." ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Graf srovnání parametrů 15 předních evropských bank: http://r.reuters.com/nyb97m Graf klíčových parametrů a splatnosti dluhopisů bank: http://graphics.thomsonreuters.com/10/EZ_BNKST0710.html Graf evropských zátěžových testů vůči testům v USA - ceny CDS http://graphics.thomsonreuters.com/10/GLB_USEURS0710.gif Graf evrop. zátěž. testů vůči testům v USA - vývoj ceny akcií http://graphics.thomsonreuters.com/10/GLB_USEUPR0710.gif ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

(Autoři: Alexander Hübner, Reinhard Becker; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK