Zisk Nokie ve 2. čtvrtletí výrazně klesl, zvyšuje to tlak na šéfa

22.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 22. července (ČTK) - Zisk největšího světového výrobce mobilních telefonů Nokia se ve druhém čtvrtletí kvůli snaze firmy držet krok s konkurencí vyspělých přístrojů a stagnaci tržeb propadl meziročně o 27 procent. Dnešní výsledky finské společnosti dále zvyšují tlak na generálního ředitele Olli-Pekku Kallasvua, jehož možná rezignace už se přetřásá v médiích.

Očištěný zisk na akcii klesl za čtvrtletí na 0,11 eura z 0,15 eura o rok dříve a byl v souladu se sníženým očekáváním. Čistý zisk se propadl o 40 procent na 227 milionů eur. Tržby společnosti se zvýšily o pouhé jedno procento na rovných deset miliard eur (252 miliard Kč), třebaže telefonů Nokia prodala 111 milionů, o osm procent víc než před rokem.

Firma zopakovala předpověď, podle níž její tržby budou v letošním roce stagnovat. Globální trh mobilních telefonů podle jejího odhadu mezitím poroste o deset procent.

Nokia minulý měsíc investory již podruhé za čtvrtletí upozornila, že výsledky druhého čtvrtletí budou horší, než se dříve předpokládalo. Firma je nucena výrazně snižovat ceny svých telefonů, aby byla schopna konkurovat vyspělým telefonům založeným na softwaru Android firmy Google a telefonům iPhone od firmy Apple.

Nepříznivý trend vyvíjí tlak na výkonného šéfa Kallasvua. List The Wall Street Journal tento týden napsal, že Nokia již hledá nového ředitele a Kallasvuo bude ještě tento měsíc rezignovat na funkci. Mluvčí Nokie Arja Suominenová agentuře Reuters dnes řekla, že společnost spekulace a pověsti nikdy nekomentuje.

Sám Kallasvuo v televizi CNBC prohlásil, že dohady o jeho pozici firmu poškozují a musí "tak či onak skončit". "V této chvíli a zde však nemohu na toto téma vrhnout více světla. Opravdu se teď soustředím na aktuální úkoly," dodal Kallasvuo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK