Americké akcie ve čtvrtek výrazně stouply díky firemním výsledkům

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek výrazně stouply, protože příznivé čtvrtletní výsledky některých významných firem zmírnily obavy investorů ohledně síly hospodářského oživení.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,99 procenta na 10.322,30 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 2,25 procenta na 1093,67 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 2,68 procenta na 2245,89 bodu.

Největší zasilatelská společnost na světě United Parcel Service (UPS) posílila o více než pět procent poté, co zvýšila čtvrtletní zisk o 90 procent a zlepšila celoroční výhled. "Zlepšení výhledu UPS je velmi dobrým znamením, protože objem přepravených zásilek přímo souvisí se sílou ekonomiky," uvedl analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments.

Vzhůru zamířili díky růstu čtvrtletních zisků a zlepšení prognóz rovněž největší světový výrobce těžké techniky Caterpillar a průmyslový konglomerát 3M. "Podniky, které si vedou dobře, jsou obecně ty, jež mají výrazné tržby v zahraničí nebo nějaký druh unikátního produktu," upozornila analytička Kim Caugheyová z firmy Fort Pitt Capital Group.

Na devizovém trhu posílilo euro vůči dolaru, protože příznivé údaje o evropské ekonomice a dobré výsledky amerických podniků obnovily zájem investorů o rizikovější aktiva. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o procento na 1,2887 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK