Wall Street zvedají výsledky, ale Amazon.com klesá

23.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 23.července (Reuters) - Výsledky předních firem 3M <MMM.N>, UPS <UPS.N> a Caterpillar <CAT.N> katapultovaly ve ...

...čtvrtek americké akcie směrem vzhůru, když zčásti zmírnily obavy investorů o sílu ekonomického oživení.

Zástup prominentních společností oznamujících kvartální výsledky pokračoval i po závěru seance. Microsoft <MSFT.O> oznámil 48procentní nárůst čtvrtletního zisku. [ID:nN21206486]

Internetová společnost Amazon.com <AMZN.O> oznámila zisk značně pod odhady trhu, a její akcie oslabily o 13,5 procenta.

Hlavní akciové indexy v průběhu řádné seance zaznamenaly největší denní zisky za více než dva týdny v čele s firmou United Parcel Service <UPS.N>, jež přidala 5,2 procenta poté, co zvedla výhled zisku. Tato největší zásilková společnost na světě je považována za barometr spotřebitelské a podnikové poptávky.

"To, že UPS zvedla prognózu, je velmi dobré znamení, neboť objem doručovaného zboží má přímou vazbu na sílu ekonomiky," řekl Peter Jankovskis, hlavní investiční analytik z OakBrook Investments.

Caterpillar <CAT.N> a 3M <MMM.N> rovněž patřily mezi nadnárodní společnosti, jež zvedly prognózy, a naznačily tak, že globální ekonomika také zřejmě roste.

"Společnosti, jimž se daří dobře, jsou obecně ty, které mají výrazné tržby ze zahraničí či nějaký typ jedinečného produktu," uvedla Kim Caugheyová, hlavní analytička akciového průzkumu z Fort Pitt Capital Group.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 1,99 procenta na 10.322,30 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 2,25 procenta na 1093,67 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 2,68 procenta na 2245,89 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK