Podnikatelská důvěra v Německu v červenci rekordně vzrostla

23.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. července (ČTK) - Podnikatelská důvěra v Německu se tento měsíc nečekaně zlepšila a její růst překonal dosavadní rekordy. Index německého podnikatelského klimatu institutu Ifo se v červenci zvýšil na 106,2 bodu z červnových 101,8 bodu a dostal se nejvýše za tři roky, oznámil dnes mnichovský institut.

"Vzestup je největší od sjednocení Německa v roce 1990," uvedl Ifo. Výsledek byl velkým překvapením, protože ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali mírný pokles na 101,6 bodu a rozpětí odhadů se pohybovalo od 100,5 po 102,5 bodu.

Podnikatelé jsou stále spokojenější se současnou ekonomickou situací, jejíž ukazatel vzrostl o 5,6 bodu na 106,8 bodu. Index očekávání do budoucna se zvýšil o tři body na 105,5 bodu.

Analytici byl výsledkem zaskočeni a nešetřili superlativy. "Jsou to fantastická čísla, je to neuvěřitelné, co se děje," řekl agentuře Reuters Andreas Scheuerle z Deka Bank. "Tato skvělá čísla jasně ukazují, že německá ekonomika jde ve srovnání se zbytkem Evropy opravdu silně vpřed," dodal.

Výrazné zlepšení vykázaly indikátory důvěry ve všech sledovaných odvětvích od zpracovatelského průmyslu přes stavebnictví po velkoobchod a maloobchod. Oddělený index klimatu v sektoru služeb se díky prudce zlepšenému hodnocení současné situace zvýšil o 2,5 bodu na 18 bodů. "Oživení největší evropské ekonomiky z recese už získalo širší záběr přes všechna odvětví," komentoval údaje ekonom Ifo Klaus Abberger.

Největší ekonomika Evropy se v polovině roku 2008 propadla do nejhlubší poválečné hospodářské recese a k růstu se vrátila loni ve druhém čtvrtletí. Německá vláda v letošním roce očekává podle oficiální dubnové prognózy nárůst ekonomiky o 1,4 procenta. Ministr financí Wolfgang Schäuble i některé ekonomické ústavy však již odhadují, že růst by letos mohl dosáhnout dvou procent.

hp kri

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK