Zátěžové testy bank EU částečně uklidnily investory

26.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 26.července (Reuters) - Úspěch evropských bank v zátěžových testech, jež měly prověřit jejich schopnost ustát případnou další dluhovou...

...krizi, přes víkend částečně zmírnil obavy investorů. Evropské akcie se však v pondělí dopoledne obchodovaly převážně beze změn.

Akcie v Asii po zažehnání nejhorších obav z výsledků testů ještě posílily, hlavní evropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> však krátce po zahájení seance smazal zisky a v 9:55 stagnoval na 1044,6 bodu.

Euro mezitím přidávalo 0,1 procenta na 1,2920 dolaru <EUR=>.

Na trzích přetrvávala skepse ohledně důvěryhodnosti testů, jež ukázaly, že celkový nedostatek kapitálu 91 testovaných bank v objemu 3,5 miliardy eur je mnohem nižší, než se čekalo.

"Tyto testy je třeba brát s určitou rezervou," řekl Jonathan Cavenagh, měnový stratég ze společnosti Westpac. "Problémy státních dluhů trvají dál, omezené financování bank také zůstává, a to vše může potenciálně tížit euro."

Obavy z dluhové krize v eurozóně a jejího dopadu na evropské banky minulý měsíc stáhly euro pod 1,19 dolaru, nejnižší úroveň od roku 2006. V červenci se evropská měna ovšem začala rychle zotavovat a minulý týden vystoupala na 10týdenní vrchol nad hranicí 1,30 dolaru.

Zátěžovými testy neprošlo pouze sedm z 91 bank, a sice pět menších španělských spořitelen, německá Hypo Real Estate a řecká ATEbank. Z kotovaných bank uspěly všechny. [ID:nN25160076]

Finanční trhy očekávaly celkový nedostatek kapitálu v rozsahu 30 až 100 miliard eur, ačkoli řada evropských bank svůj kapitál navýšila již během finanční krize.

Scénáře zátěžových testů zjišťovaly, jak by banky obstály v případě recese s dvojím dnem, 20procentního propadu akciových trhů a prudkého nárůstu úrokových sazeb.

Přestože testy byly kritizovány jako příliš mírné, hojnost zveřejněných údajů od bank, představujících 65 procent evropských bankovních aktiv, a závazek bank, regulátorů a vlád k následným krokům by mohly nad pochybnostmi převážit.

Většina bank nakonec předložila podrobný přehled své expozice vůči státním dluhům zemí EU, což investorům umožnilo provést si vlastní simulace rizik, a určit tak odolnost jednotlivých institucí.

To by mělo pomoci opět uvolnit mezibankovní úvěrový trh, jenž při vyvrcholení dluhové krize v eurozóně částečně zamrzl a zůstal i poté přiškrcený v obavách, že banky skrývají rozsáhlé expozice.

(Autoři: Bill Tarrant, Paul Taylor; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK