Evropské akcie zpevňují, daří se hlavně bankám

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Evropské akcie zahájily týden růstem a zájem byl mimo jiné o banky. Jejich akcie zpevňují v úlevě z výsledků zátěžových zkoušek, které byly zveřejněny v pátek po skončení obchodování. Testy ale nebudí značný respekt, přední evropské listy dnes upozorňují, že podmínky byly příliš měkké a smyslem bylo jen uklidnit trhy.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení obchodování vykazoval zisk asi 0,3 procenta a pohyboval se kolem 1048 bodů. Pohybuje se tak blízko dvoutýdenního maxima. Index pražské burzy PX vykazoval kolem 10:00 zisk téměř 0,6 procenta na 1172,9 bodu.

Dlouho očekávané výsledky zátěžových zkoušek ukázaly, že z 91 bank, které se testů zúčastnily, jich neprošlo pouze sedm. Ty nyní budou muset doplnit kapitál, a to v celkové výši asi 3,5 miliardy eur. Například banka Goldman Sachs ještě před zátěžovými testy prováděla vlastní výpočty, podle nichž by oficiálními zkouškami nemělo projít asi deset bank. Podle Goldman Sachs jim mělo chybět asi 38 miliard eur.

Fakt, že testy neukázaly vážné problémy v evropském bankovním sektoru, tak podle expertů nesvědčí o dobré kondici bank, ale o špatně připravených zkouškách. Většina komentátorů se tak omezuje na konstatování, že výsledky testů splnily původní zadání: uklidnit trhy. Podle části komentátorů testy ale poskytly alespoň cenné informace, s nimiž se dá pracovat.

Britský ekonomický list Financial Times dnes také na titulní straně napsal, že Německo navzdory původním dohodám zapřelo část výsledků zátěžových testů. Němci u šesti ze 14 testovaných bank nezveřejnili objem státních dluhopisů, které finanční ústavy vlastní. To byl přitom základní účel testu. Chování Němců tak navozuje podezření, že německé banky mají co skrývat.

Akcie francouzských bank BNP Paribas a Société Générale, stejně jako britské Barclays, vykazovaly krátce po otevření burz zisky od 2,2 do 3,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK