Ropa po zprávě o prodeji domů USA oživila, vrátila se nad 79 USD

26.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes odpoledne vymanily ze ztrát a americká ropa se dostala zpět nad 79 dolarů za barel. Náladu na trhu podkopanou zánikem tropické deprese v Mexickém zálivu změnila zpráva o prudkém oživení prodeje nových domů na americkém trhu.

Americká lehká ropa WTI posílila kolem 16:30 SELČ o více než deset centů na 79,10 dolaru za barel, předtím však klesla až na 78,08 USD. Severomořská ropa Brent mírně posílila na 77,55 USD.

Ropu dostala z poklesu zpráva, podle níž prodej nových rodinných domů v USA minulý měsíc prudce oživil z květnového rekordního minima a zásoba prodávaných domů na trhu díky tomu klesla nejníže za 42 let. Analytici předpokládají, že i v nadcházejících dnech budou ropnému trhu dominovat ekonomické statistiky z USA, které naznačí vývoj největší světové ekonomiky.

K růstu ropy přispěl i počáteční nárůst na amerických akciových trhů, podnícený mimo jiné rovněž zprávou o růstu prodeje domů. Ceny ropy se v posledních týdnech do značné míry řídí právě vývojem akcií.

Ropu zpočátku srážel dolů zánik tropické deprese Bonnie, jejíž hrozba minulý týden snížila těžbu v Mexickém zálivu. Experti předpovídají, že příštích 48 hodin by se v Atlantiku a Karibiku žádná bouřková formace objevit neměla.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:28 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 77,54 77,45 New York - Nymex WTI září 79,11 78,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK