ČSÚ bude informovat o výsledcích zemědělství ve 2. čtvrtletí

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky zemědělství za druhé čtvrtletí. V prvním čtvrtletí se tuzemská výroba masa meziročně snížila o 3,6 procenta na 130.881 tun. Klesla výroba hovězího, vepřového i drůbežího masa. Výkup mléka se snížil o 2,8 procenta na 552,7 milionu litrů.

Pokles tuzemské produkce masa podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby souvisí zejména s jeho rostoucími dovozy. Nejhorší situace je podle něj u vepřového. "Vepřového masa už dovážíme 45 procent naší spotřeby," upozornil Veleba.

Nižší produkce mléka podle něj svědčí o tom, že rostoucí užitkovost krav už nestačí pokrýt úbytek počtu krav, který je způsoben nízkou výkupní cenou mléka.

Čtvrtletní výsledky podle Veleby potvrzují trend, který byl zahájen po vstupu ČR do EU, kdy dovoz masa v následujících letech vzrostl několikanásobně. "U vepřového masa je situace už na hraně, a pokud nebudeme mít po volbách pořádného ministra, který začne konat, tak to dopadne špatně," varoval před třemi měsíci Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK