Americké akcie ve středu oslabily, dolar k euru zpevnil

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily a hlavní indexy poslaly dolů především obavy z dalšího vývoje ekonomiky po zveřejnění nových statistických údajů. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru vůči euru, naopak vůči japonskému jenu americká měna oslabila. Trh nyní čeká na páteční data o vývoji HDP za druhé čtvrtletí.

Dow Jonesův index klesl o 39,81 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,38 procenta na 10.497,88 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,69 procenta na 1106,12 bodu, index Nasdaq Composite oslabil o 1,04 procenta a uzavřel na 2264,56 bodu.

Akcie po zahájení obchodování sice mírně zpevnily, v kladném pásmu se ale neudržely dlouho. Hned od začátku je srážela dolů zpráva o nečekaném poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, což je důležitá zpráva z hlediska dalšího vývoje ekonomiky. Objem zakázek o procento klesl, na trhu se naopak čekal procentní růst.

Příliš optimismu trhům nedodala ani večerní zpráva centrální banky (Fed) s názvem Béžová kniha. Ta mapuje vývoj ekonomiky za poslední měsíc a půl a ve středu ukázala, že i když oživení největší ekonomiky světa pokračuje, v některých částech USA tempo růstu zpomaluje.

"Vzhledem k tomu růstu, co jsme teď měli, se patrně část investorů rozhodla pro výběr zisků. Béžová kniha to jen odstartovala," poznamenal k situaci na trhu analytik společnosti Schaeffer's Investment Research Ryan Detrick. Trhy zpevňovaly především díky solidním výsledkům, část firem ale předkládá horší výhled. Ve středu to byl například Boeing.

Na devizových trzích se dolar k euru zvyšoval, naopak proti japonskému jenu klesl. Obchodníci sledují hlavně graf technické analýzy, protože euro po každém výstupu nad 1,30 USD většinou hned znovu klesá. Zájem o nákup je podle technických analytiků znát až kolem 1,2750 USD.

V závěru obchodování v New Yorku se euro k dolaru prodávalo za 1,2979 USD a proti předchozímu závěru oslabilo o 0,1 procenta. Během dne zpevnilo na 1,3041 USD, nad 1,30 USD ale nevydrželo dlouho. Dolar vůči jenu oslabil o 0,5 procenta na 87,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK