Japonské akcie kvůli vyhlídkám americké ekonomiky oslabily

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. července (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily, a smazaly tak část vysokého zisku z předchozího dne. Značný vliv měly horší vyhlídky americké ekonomiky, které naznačila středeční statistika, a rovněž vysoké ztráty akcií společnosti Panasonic. Na devizových trzích klesl kurz eura k japonskému jenu.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 57,25 bodu a den uzavřel slabší o 0,59 procenta na hodnotě 9696,02 bodu. Ve středu ale zaznamenal mimořádně silný růst v rozsahu 2,7 procenta a dostal se nejvýše za poslední dva týdny. Širší index Topix dnes oslabil rovněž o půl procenta a dostal se na 861,27 bodu.

Středeční statistika z USA ukázala, že objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby se v červnu nečekaně snížil. Pokles činil jedno procento, zatímco na trhu se čekal jednoprocentní růst. Příliš optimismu ale trhům nedodala ani takzvaná Béžová kniha, která mapuje vývoj ekonomiky za zhruba šest týdnů. Podle zprávy oživení americké ekonomiky pokračuje, i když se v některých částech USA tempo růstu zpomaluje.

Panasonic se podle zdrojů agentury Reuters chystá odkoupit zbylé podíly ve dvou svých součástech. Financovat je chce emisí nových akcií údajně až za 500 miliard jenů (asi 110 miliard Kč). Akcie Panasoniku tak na zprávu zareagovaly propadem o téměř osm procent, naopak akcie Sanya o více než 20 procent zpevnily.

Na devizových trzích klesal kurz eura k japonskému jenu, převážně kvůli tomu, že měnu prodávali japonští vývozci. Oslaboval i dolarový index, ten se ale blíží technicky důležité úrovni a podle analytiků by se nad ní mohl udržet.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3014 USD a je blízko nejvyšších úrovní za posledních 11 týdnů. K japonskému jenu ale kurz eura o 0,2 procenta klesl a dostal se na 113,40 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 87,19 JPY, podobně dolarový index klesl o 0,3 procenta na 81,956 bodu. Zatím ale zůstává nad klíčovou technickou úrovní 81,44 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK