Španělská Telefónica předčila za H1 očekávaní trhu

29.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


MADRID, 29.července (Reuters) - Španělská Telefónica <TEF.MC> ve čtvrtek vykázala za první pololetí růst zisku o nečekaně výrazných 9,4...

...procenta, když silné zahraniční divize kompenzovaly slabý, ale lepšící se výkon na domácím trhu.

Skupina zdůraznila, že recesí zasažená španělská divize, která vytváří třetinu tržeb skupiny a je předmětem obav investorů, nadále vykazuje mírné známky zlepšení. Její výnosy se ve druhém čtvrtletí snížily o 3,2 procenta po poklesu o 5,7 procenta v prvním kvartále.

"Tyto výsledky jsou po všech stránkách silné, když zotavení ve Španělsku kompenzuje nedávné obavy ze zpomalení aktivity spotřebitelů. Také v Latinské Americe je aktivita silná," řekl David Wright, analytik pro telekomunikační sektor z Deutsche Bank, a dodal, že dobře se zotavují také divize Telefóniky ve Velké Británii a v Německu.

Akcie společnosti po zahájení obchodování rostly o 2,2 procenta.

Největší evropská telekomunikační skupina podle tržní kapitalizace vykázala za první pololetí čistý zisk 3,78 miliardy eur, zatímco analytici oslovení Reuters očekávali 3,68 miliardy. Výnosy dosáhly 29,05 miliardy eur proti očekávaným 28,55 miliardy.

Telefónica ve středu zvítězila ve zdlouhavém a politicky komplikovaném boji, když dosáhla dohody o koupi kontrolního podílu v brazilské mobilní divizi Vivo <VIVO4.SA> od společnosti Portugal Telecom <PTC.LS> za 7,5 miliardy eur. [ID:nN28196592]

Koupě této divize je považována za klíčový krok k tomu, aby Telefónica kompenzovala útlum výnosů z nasycených trhů, jako je Španělsko, výnosy z trhů, jež jsou stále na vzestupu.

Výnosy v Latinské Americe, která představuje 40 procent celkových výnosů skupiny, vyskočily o 10,2 procenta, zatímco jádrový zisk OIBDA stoupl o 6,1 procenta.

Výhled skupiny nicméně vypadá dobře i v jiných divizích. Výnosy O2 Europe v prvním pololetí vzrostly o 10,8 procenta, zatímco jádrový zisk OIBDA stoupl o 8,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK